◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Perechea Alfa. Daniela Gumann și Constantin Gumann 

Viena. Ziua noastră Națională, organizată de Ioan Godja, președintele diasporei române. Participă cunoscuți concetățeni din județele mai apropiate de capitala austriacă, precum și români din diferite localități din arealul vienez. ”Moderam” întâlnirea de suflet – să fi fost în urmă cu vreo cinci ani – când intră cu sfială, dar cu demnitate în ținută, pășind agale și cu eleganță spre o masă cu cartea de vizită: FAMILIA DANIELA & CONSTANTIN GUMANN.

Daniela purta o bluză ornamentată cu motive naționale românești, peste care o eșarfă purpurie se împletea în jurul umerilor, cuprinzând o față luminoasă, cu fruntea amplă, părul prins în coc, cu o bendiță tricoloră. Este o apariție dominatoare, cu ținută de baschetbalistă și un mers sigur, apăsat, controlat de eleganță și măreție. Alături de soție, Constantin purta un costum croit după moda salzburgheză, de culoare albă, având batistuța și cravata de aceeași culoare ca eșarfa Danielei. Suplu, elevat în mișcări, pășea cu grație și mândrie alături, manifestând o curtoazie epatantă și, parcă demonstrativă. Ca moderator, îi salut cu reverență, citind în ochii familiei mulțumirea că au ajuns la o întâlnire emoțională cu românii, cuprinși într-un moment festiv de omagiere națională. Au rostit, pe rând, un scurt cuvânt de prietenie și de bucurie pentru reîntâlnirea de suflet într-un asemenea moment de grație cu congenerii lor din România și din alte părți europene. Cu privirea înaltă, a scanat participanții și au cerut permisiunea să se prezinte. Las amintirea să dospească prietenia încropită acolo și mă răsfăț din nou cu ideea de „întâmplare”, ca o frumoasă „viclenie a rațiunii” (Hegel).

„Când zeul dorește, viața intră în întâmplare”, după spusa lui Sofocle. Iar celălalt filosof elen, l-am numit pe Platon, își completează discipolul susținând că ”zeul nu reprezintă cauza tuturor întâmplărilor, ci doar a celor bune”. Întâmplările fac și desfac prietenii, după cum omul se întâlnește cu norocul său la timp ori niciodată.

Dinspre Galați, unde familia Gumann a revenit și s-a statornicit, îmi sosește un pachet de cărți, un fel de recompensă pentru că am scris despre gestul lor de a finanța alcătuirea bustului fostului președinte al UZPR, regretatul Doru Dinu GLAVAN. Am resimțit că s-a creat puntea unei empatii intelectuale, că există o seducție reciprocă alimentată de schimbul de volume, de cuvintele frumoase cu care ne-am descris comportamentele. Coletul conținea cinci volume: Daniela Gumann publică la Editura UZP (2020) volumul de mărturii (romanțate, prin care se încadrează în categoria operelor literare), intitulat Israel, am scăpat și de data aceasta. E un roman, întreținut de experiențe trăite în zona orașului Haifa, amenințat de atacuri teroriste și de o viață nesigură: „În toți acești ani (1997 – 2004 – n.n.), am trăit momente foarte tensionate în Israel, datorită numeroaselor atacuri teroriste și a conflictelor politice”. Apoi relatează „cum a scăpat și de data asta”: Odată, în ziua mea liberă, trebuia să merg la o familie unde călcam rufe. Mă îndreptam spre stația de autobuz și, pentru că era deja în stație numărul potrivit direcției mele, am fugit să-l prind, dar … l-am scăpat. Ce să fac? Am așteptat următorul autobuz. Ce credeți? În autobuzul pe care l-am scăpat, a fost un terorist sinucigaș care a explodat autobuzul… La fel și de data aceasta, am sunat-o pe mama să-i spun că am scăpat și de această dată”.

Un alt volum, semnat Daniela & Constantin GUMANN este 10 ani cu și pentru oameni (Editura Detectiv literar, 2022), în care cei doi descriu experiența de bune practici din Austria, înființând o firmă prin care oferă locuri de muncă românilor în Austria, cu preponderență îngrijitoare: ”Prin locurile de muncă oferite de noi, românii câștigă bani necesari să-și țină copiii la studii în facultăți, reușesc să-și îmbunătățească nivelul de trai în familia rămasă acasă, își schimbă mentalitatea obișnuită …, învață o limbă străină”. Efuziunea lirică primește accente emoționale: „Noi, românii înstrăinați de patria mamă, suntem autentice simboluri de românism care sărbătorim ȚARA și POPORUL din care ne tragem, pe oriunde ne-au dus cărările vieții, alături și concomitent cu ROMÂNIA din inimi și doruri”.

În finalul volumului, Daniela Gumann își prezintă CV. Născută în Hurduji (Vaslui), în 1970, a obținut licența în Comunicare și relații publice, master în asistență socială (2010) și economie internațională (2019); fondatoare al Asociației Scriitorilor Români din Austria, membră a UZPR, inițiatoare a revistei Condeierul diasporei, revistă de cultură și atitudine (din mai 2018 până în prezent). A mai publicat volume cu conținut literar: Îngrijitoarea (2016, 2017), Crăciunul care mi-a schimbat viața (2019), Israel, am scăpat și de data aceasta (2020), Șoimii cruciadei libertății (rezistența anticomunistă) (2020), Oameni frumoși, contemporani cu noi (Editura UZP, 2020) – proze, plus următoarele volume de versuri: Florile cireșului tânăr (2017), Picături din suflet (2018), Ecoul stelelor (2018, 2020) etc.

Pachetul primit cuprinde Antologia revistei Condeierul diasporei, un volum care reproduce toate numerele revistei Asociației Scriitorilor Români din Austria, 425 pagini, în format A3, color, excepțională din punct de vedere grafic.

Perechea Alfa (Editura Detectiv literar, 2022) este romanul semnat de Constantin Gumann, având la bază mărturia din Cuvânt înainte: „Scrierea acestei cărți am realizat-o pe baza jurnalului Eugeniei Ionescu și povestirile lui Constantin Ionescu (părinții mei)”. Este un volum de atitudine pornind de la amintiri, mărturisiri, jurnale, evidențiind ideea că ”perechea alfa încearcă prin exemplul personal și extrovertire educațională să influențeze în bine societatea limitrofă”. Urmărind cuprinsul, constatăm că volumul este alcătuit din eseuri în care îmbină relatări din viața familială cu opinii despre comunism, nazism, islamism, despre intrarea României în război, despre o vizită în Basarabia ori despre Povestea de după poveste. Volumul este elaborat în limbaj publicistic, ornamentat cu atitudini pamfletare, dar și cu delicatesuri literare.

Citind CV-ul lui Constantin Gumann (în volumul 10 ani cu și pentru oameni, 2022), aflăm că s-a născut în Iași, în 1941, a obținut licența în inginerie la Politehnica din București și Cluj-Napoca, are pasiune pentru metaloplastie, fiind inginer în București, apoi la Salzburg și Berlin. A participat alături de soție la înființarea ASRA și a publicației Condeierul diasporei; a publicat: Evadarea mea din comunism (roman autobiografic) (2018), Gândirea pozitivă în profesie și politică (2018), Cartea luminii (2019), Cartea întunericului (Editura UZP, 2020), precum și Quo Vadis, Constantine (Editura UZP, 2021).

Viața celor doi, Daniela și Constantin, s-a împlinit într-o complexă alcătuire. În plus, Daniela beneficiază de o carte dedicată, o biografie ilustrată cu toate cele scrise, grație profesoarelor Floare R. Cândea și Carina A. Baba în volumul O viață de om într-o jumătate de veac (Editura UZP, 2020). E un omagiu aniversar la jumătate de secol: „Cartea biografiei intelectuale pe care am alcătuit-o Danielei Gumann ne aduce aminte de Femeia hortensian-bengeschiană și oglinda acesteia, doar ca o metaforă a împlinirii, asemenea unei pături de aluat din care am modelat fursecuri ori mousse au chocolat. Femeia…în fața oglinzii cartea …iată quintesența unei vieți. Proprii”.(Floare R. Cândea). Carina A. Baba scrie despre sfera axiologică sau despre când valorile devin petale ale sufletului, în sensul în care „eul axiologic are un caracter polisemantic”.

Lectura cărților, semnate de Daniela Gumann și a celor semnate de Constantin Gumann, mi-a creat un sentiment de relaxare afectivă, descoperind, dincolo de text, dorința de expansiune în cuvinte a unor exemple de bune practici și a unor întâmplări seducătoare cu care viața lor s-a contopit. Fiecare om are amintirile pe care le binemerită. Mărturisirea acestora îmbracă haina literaturii, dând textelor o ținută duminicală și o aură de noblețe afectivă. Daniela și Constantin Gumann sunt expresia familiei împlinite sub zodia succesului, livrat sub forma unor alcătuiri prin împletirea valorilor umane cu aspirația spre reprezentativitate.

Anton ILICA / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *