default-logo

Rețea de organizații care conlucrează pentru siguranța jurnaliștilor din Ucraina

De la evacuarea jurnaliștilor ucraineni din orașele ocupate până la sprijinul juridic pentru reporterii independenți din Rusia, o comunitate de organizații lucrează pentru a menține în siguranță mass-media.

În Ucraina, invazia din 24 februarie a condus la un nivel fără precedent de cereri de asistență din partea Uniunii Naționale a Jurnaliştilor din Ucraina. Sindicatul a avut încă de la început „puncte fierbinți” cu jurnaliştii care acopereau conflictul din Donbas. Dar acum, spune președintele sindical Sergiy Tomilenko, „fiecare lucrător media din țara noastră a devenit un jurnalist de primă linie”.

În ultimul an, sindicatul a lucrat cu jurnalişti, inclusiv la evacuări pentru cei din oraşele ocupate de forţele ruse şi oferind sprijin celor apropiaţi de linia frontului.„Dacă nu ar fi existat o invazie rusă, celebrul cameraman Viktor Dedov — unul dintre cei mai buni, originar din Mariupol — ar fi fost în viață. Dar a murit ca civil sub bombardamentul din orașul său. Și Oleksandr Makhov și alți jurnaliști care au murit apărând țara pe front ar fi de asemenea în viață”, a spus Tomilenko.

Şeful sindicatului a spus că forţele ruse au încercat să intimideze şi să recruteze jurnalişti ucraineni în oraşele ocupate. Aveau liste cu jurnaliști locali și „au început o campanie de presiune individuală asupra jurnaliștilor independenți”. În unele cazuri, trupele au cerut jurnaliștilor locali să devină propagandişti, difuzând materiale pro-ruse. „Marea majoritate a refuzat”, punctează Tomilenko.

Sprijinirea presei afectate de război implică și ajutor din exterior. Potrivit voanews.com, sindicatul a lucrat cu Fundația Justice for Journalists (JFJ), cu sediul la Londra, și cu alte grupuri, pentru a monitoriza atacurile și pentru a oferi instruire. „În Rusia, jurnalismul liber s-a încheiat, mulți oameni au încercat să plece, mulți au plecat. Și aici rolul fundației noastre este de a continua să ofere sprijin. Pentru unii jurnaliști, acest sprijin vine adesea ca formare juridică”, punctează Maria Ordzhonikidze, directorul JFJ. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*