default-logo

Documente desecretizate ale KGB. Trei cazuri celebre în care s-a făcut lumină

Conform legilor în vigoare, în Rusia, un document este descretizat după 30 de ani. Ca urmare a expirării acestui termen, mai multe documente considerate top secret au fost desecretizate. Vă prezentăm câteva dintre acestea.

Cazul Raoul Wallenberg
Wallenberg a fost un diplomat suedez care în perioada 1944-1945 a lucrat în Ungaria. El rămâne în istorie prin faptul că a salvat mii de evrei cărora le-a eliberat pașapoarte sau i-a adăpostit în locații închiriate de ambasadă.

În anul 1945, Ungaria era ocupată de trupele sovietice care erau conduse de mareșalul Rodion Malinovski.

Inevitabil, Wallenberg a trebuit să dea curs unei invitații pe care mareșalul i-o făcuse. Fără să se cunoască motivele, a fost arestat și deportat în URSS.

Conform unui document KGB, Wallenberg a murit într-o închisoare din Moscova, în anul 1947, ca urmare a unui infarct. În realitate, sunt martori care au declarat că l-au văzut în anul 1950, într-un lagăr sovietic din care ar fi reușit să evadeze.

În prezent, familia lui Wallenberg a depus plângere împotriva FSB, serviciile secrete ruse, cerând deschiderea unui proces cu privire la dispariția acestuia și desecretizarea tuturor documentelor privind acest caz.

Moartea lui Beria
Lavrenti Beria a fost șef NKVD, în perioada 1938-1945. El este considerat inițiatorul programului nuclear sovietic. După moartea lui Stalin, în anul 1953, Beria a intrat în luptele politice interne pentru putere, uneltind chiar și împotriva lui Hrușciov.

Conform documentelor desecretizate, a fost acuzat de spionaj, judecat și condamnat la moarte în anul 1953. În realitate, conform unor istorici, Beria a fost executat în ziua în care a fost arestat, fără să mai fie judecat.

Cazul Gleb Bokii
Bokii a fost agent al poliției secrete sovietice , în perioada 1921-1934. Bokii a fost atras de activitățile paranormale, oculte și a încercat să efectueze o expediție în Tibet, alături de un specialist în paranormal. Cei doi au fost arestați și executați.

Mult mai târziu, sub conducerea lui Nikita Hrușciov, KGB-ul s-a implicat în proiecte privind paranormalul, urmând exemplul americanilor, cu care erau într-o confruntare directă. Atunci au fost realizate primele dispozitive de alterare a spiritului uman sau bio-generatoarele.

Conform unor rapoarte desecretizate, în perioada 1917-2003, rușii au alocat peste un miliard de dolari pentru programe privind activități paranormale, în special, controlul mental la distanță.

efemeride.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*