◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Documente desecretizate ale KGB. Trei cazuri celebre în care s-a făcut lumină

Conform legilor în vigoare, în Rusia, un document este descretizat după 30 de ani. Ca urmare a expirării acestui termen, mai multe documente considerate top secret au fost desecretizate. Vă prezentăm câteva dintre acestea.

Cazul Raoul Wallenberg
Wallenberg a fost un diplomat suedez care în perioada 1944-1945 a lucrat în Ungaria. El rămâne în istorie prin faptul că a salvat mii de evrei cărora le-a eliberat pașapoarte sau i-a adăpostit în locații închiriate de ambasadă.

În anul 1945, Ungaria era ocupată de trupele sovietice care erau conduse de mareșalul Rodion Malinovski.

Inevitabil, Wallenberg a trebuit să dea curs unei invitații pe care mareșalul i-o făcuse. Fără să se cunoască motivele, a fost arestat și deportat în URSS.

Conform unui document KGB, Wallenberg a murit într-o închisoare din Moscova, în anul 1947, ca urmare a unui infarct. În realitate, sunt martori care au declarat că l-au văzut în anul 1950, într-un lagăr sovietic din care ar fi reușit să evadeze.

În prezent, familia lui Wallenberg a depus plângere împotriva FSB, serviciile secrete ruse, cerând deschiderea unui proces cu privire la dispariția acestuia și desecretizarea tuturor documentelor privind acest caz.

Moartea lui Beria
Lavrenti Beria a fost șef NKVD, în perioada 1938-1945. El este considerat inițiatorul programului nuclear sovietic. După moartea lui Stalin, în anul 1953, Beria a intrat în luptele politice interne pentru putere, uneltind chiar și împotriva lui Hrușciov.

Conform documentelor desecretizate, a fost acuzat de spionaj, judecat și condamnat la moarte în anul 1953. În realitate, conform unor istorici, Beria a fost executat în ziua în care a fost arestat, fără să mai fie judecat.

Cazul Gleb Bokii
Bokii a fost agent al poliției secrete sovietice , în perioada 1921-1934. Bokii a fost atras de activitățile paranormale, oculte și a încercat să efectueze o expediție în Tibet, alături de un specialist în paranormal. Cei doi au fost arestați și executați.

Mult mai târziu, sub conducerea lui Nikita Hrușciov, KGB-ul s-a implicat în proiecte privind paranormalul, urmând exemplul americanilor, cu care erau într-o confruntare directă. Atunci au fost realizate primele dispozitive de alterare a spiritului uman sau bio-generatoarele.

Conform unor rapoarte desecretizate, în perioada 1917-2003, rușii au alocat peste un miliard de dolari pentru programe privind activități paranormale, în special, controlul mental la distanță.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *