◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

DELEGAȚIA COMUNITĂȚII ROMÂNILOR DIN SERBIA LA „CONVENȚIA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI” – BUCUREȘTI 2020

Problemele românilor de pretutindeni – esențiale pentru statul român

În 24 ianuarie – zi cu o deosebită semnificație istorică pentru poporul român, când marcăm „Mica Unire”, o delegație a Comunității Românilor din Serbia, în componența: Daniel Magdu, președinte, și dr. Ion Omoran, vicepreședinte, a participat la „Convenția Românilor de Pretutindeni”, cea mai mare reuniune a românilor din întreaga lume, la care iau parte reprezentanți ai Parlamentului României, ai Parlamentului European, ai Guvernului României, ai Academiei Române, ai Bisericii, ai societății civile și ai mass-media.

Temele abordate în cadrul „Convenției” au fost de maxim interes pentru cetățenii români de peste hotare: nevoia de a asigura o reprezentare cât mai largă a românilor de pretutindeni în Legislativul de la București, prin mărirea numărului de parlamentari, până la situația lucrătorului român pe piața de muncă din Uniunea Europeană, problemele din educație și situația din cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova.

Pe lângă delegația CRS, la „Convenție” au fost prezenți și reprezentanți ai unor ONG-uri și partide din Serbia de Răsărit: Ivica Glišić, Dragan Demić, Zaviša Žurž, Predrag Balašević și Dragiša Kostandinović.

Cu acest prilej, domnul Daniel Magdu, președintele C.R.S., ne-a declarat următoarele: „La „Convenția Românilor de Pretutindeni” am fost invitați de deputatul Constantin Codreanu, care este și președintele Comisiei Parlamentare pentru Românii din afara granițelor țării. Simbolic, 24 ianuarie, când se marchează „Mica Unire” (chiar dacă nu a fost mică, deoarece fără „Mica Unire” nu s-ar fi înfăptuit „Marea Unire a Principatelor”), a fost o zi în care s-au unit reprezentanții celor mai importante organizați non-guvernamentale din lume când vorbim despre comunitățile istorice, Republica Moldova sau despre diaspora românească, și acolo s-au dezbătut anumite teme care au fost abordate în funcție de propunerile românilor de pretutindeni și din zonele din care provin.

Probelemele nu sunt la fel atunci când vorbim de latura economică, de diaspora sau comunitățile istorice. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai parlamentelor, ai insituțiilor şi ai Guvernului Român şi cu secretarul Guvernului și s-a adoptat decizia ca și în anii viitori să se formeze o rețea de consultanță între toată diaspora românească pe temele pe care le-am amintit.

O astfel de „Convenție” unde se vor sintetiza toate problemele care vor fi semnalate în cursul anului și se va ieși cu soluții și propuneri concrete în fiecare an, este deosebit de necesară. Deci, să nu fie o „Convenție” clasică, unde fiecare vorbește pe teme diferite, ci să se structureze teme comune care să fie bine definite și să se lucreze la ele. Este foarte important ca în această „Convenție” să fie incluși toți factorii care se ocupă de problematica românilor de pretutindeni…

Mariana STRATULAT

libertatea.rs

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *