◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Epitaful, migdalul și… iubirea

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

  1. IUBIREA este legătura societăţii şi înfrăţirea întregii omeniri. Este baza fericirii şi a bunăstării oamenilor şi temelia tuturor virtuţilor. Este scara care îl ridică pe om la desăvârşire şi-l arată cu adevărat chip şi asemănare a lui Dumnezeu.În fiecare zi să cerem IUBIREA de la Dumnezeu; împreună cu IUBIREA vine şi toată mulţimea bunătăţilor şi a virtuţilor. Dăruiţi lui Dumnezeu toată inima voastră încât să rămâneţi în iubire. IUBIŢI CA SĂ FIŢI IUBIŢI DE DUMNEZEU ŞI DE ALŢII. PACEA este darul dumnezeiesc care se dă din belşug celor care se împrietenesc cu Dumnezeu şi împlinesc poruncile divine. PACEA este lumina care fuge de păcat, de întunerec, de faptele rele. Un păcătos niciodată nu are pace. Să vă luptaţi împotriva păcatului şi să nu vă tulbure izbucnirea patimilor înlăuntrul vostru, pentru că dacă biruiţi în lupta cu ele, ele s-au făcut pentru voi pricină, ocazie, de bucurie şi pace.

Nectarie din Eghina (1846-1920), făcătorul de minuni din Eghina, a fost Mitropolit al Pentapolei (Libia), director al Seminarului Rizareios şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime, în Insula Eghina. La vârsta de 20 de ani devine profesor în Insula Hios. În anul 1877 este hirotonit diacon şi primeşte numele de NECTARIE. În următorii trei ani se găseşte la Atena pentru completarea studiilor preuniversitare. În anul 1866, părintele Nectarie se întoarce la Alexandria unde este hirotonit preot şi după 6 luni este hirotonit arhimandrit. În această calitate se află ca şi Consilier Patriarhal, după care patriarhul Sofronie îi hirotoneşte mitropolit onorific de Pentapole. Între 1904-1907, se retrage şi construieşte o Mănăstire de maici la Eghina, unde şi-au găsit locul mulţi săraci, orfani, lipsiţi de ajutor.         Moare în anul 1920, iar după 23 de ani moaştele lui se găsesc în stare de bună mireasmă şi sunt aşezate în Mănăstirea Eghina, unde mii de oameni din toată lumea merg în pelerinaj  şi foarte mulţi îşi găsesc alinare dorinţeler lor. Sfântul Mitropolit Nectarie este unul din cei mai mari teologi ai începutului de secol XX, cu un nivel de pregătire academică de excepţie. A scris foarte multe cărţi, unele dintre ele sunt traduse şi în limba română.

 2. I-am spus migdalului: frate vorbeşte-mi despre Dumnezeu. Şi migdalul a înflorit”. Fiecare neam, fiecare epocă pune pe chipul lui Dumnezeu propria sa mască; dar dincolo de toate măştile, în toate epocile şi la toate neamurile, se află în veci acelaşi neschimbat Dumnezeu”.

Nikos Kazantzakis (1883-1957), este un autor grec care a scris de-a lungul vieţii sale poeme, romane, eseuri şi cărţi de călătorii. Probabil cel mai important şi cel mai tradus scriitor grec al sec. XX. A devenit cunoscut în 1964 când a fost lansat filmul Zorba grecul, bazat pe romanul cu acelaşi titlu scris de acesta. Aflat veşnic în conflict cu autorităţile din Grecia pentru opiniilele sale îndrăzneţe, deşi a îndeplinit o vreme şi funcţii publice, a găsit mai multă audienţă în străinătate decât în propria patrie. A fost nominalizat de mai multe ori pentru Premiul Nobel.

 3. NU HARUL LUI PAVEL ÎL RÂVNESC EU

       NICI IERTAREA LUI PETRU O CAUT.

       CI AŞA CUM AI VORBIT TÂLHARULUI DE PE CRUCE,

       AŞA AJUTĂ-MI DOAMNE!”

                                             (Epitaful de pe crucea lui Nicolaus Copernic)

Nicolaus Copernic (1473- 1543), astronom, cosmolog, economist, matematician, preot şi prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar, afirmând că planetele orbitează în jurul Soarelui. Născut în Polonia din părinți germani, pleacă în Italia și studiază medicina și dreptul canonic la Universitatea din Bologna și studiul literaturii clasice. Mai târziu se ocupă de astronomie și geografie. În anul 1503 i se acordă la Ferrara titlul de doctor în drept canonic, după care se întoarce în Polonia. Teoriile lui Nicolaus Copernic sunt în contradicție cu doctrina Bisericii Catolice, prin Papa Paul al V-lea în anul 1616.

Părintele Ilie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *