◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Guvernul Ungariei a spionat „justificabil” cetățeni maghiari, inclusiv jurnaliști

Cazurile unor cetățeni maghiari care au fost vizați de către guvern prin programul spion pentru telefon, Pegasus, erau toate „complet justificabile din punct de vedere legal”, a constatat o investigație a serviciilor de securitate națională, potrivit Telex.

Fără a da nume exacte, „din motive de confidențialitate”, Attila Péterfalvi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Datelor și Libertatea Informației (NAIH), a declarat că riscul pentru securitatea națională este motivul invocat pentru supraveghere.

Ancheta NAIH nu a scos la iveală nicio informație care să indice că reclamanții și operatorii de supraveghere au încălcat vreo lege sau reglementare și nici criteriile stabilite de producătorul Pegasus, grupul israelian NSO, ca software de spionaj, poate fi utilizat pe motive de risc de securitate națională.

„Nu există nicio îndoială că nu au respectat termenii și condițiile contractuale și legile maghiare în vigoare”, a spus Péterfalvi.

O investigație multinațională a dezvăluit vara trecută că software-ul a fost folosit pentru a spiona jurnalişti, oameni de afaceri și politicieni locali, inclusiv pe cei din Ungaria. Potrivit Amnesty International Ungaria, aproape 300 de persoane au fost vizate de Pegasus în această țară, dar ONG-ul pentru drepturile omului nu a furnizat agenției lista de numere la cerere, a spus Péterfalvi, iar ca urmare, ancheta NAIH a acoperit doar acele cazuri care au fost acoperite de presă – și nu totalul de 300. Doar că Áron Demeter, șeful de programe la Amnesty International Ungaria, a declarat pentru cotidianul intern HVG, în decembrie anul trecut, că ONG-ul nu a putut preda lista pentru că nu au fost niciodată în posesia sa. L-au informat pe Péterfalvi despre acest lucru și i-au oferit datele de contact ale sediului lor din Londra.

„Colectarea datelor în scopuri de securitate națională este în afara domeniului de aplicare al dreptului UE și intră exclusiv în competența statelor membre”, a adăugat Péterfalvi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *