◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Novak Djokovici a pus tenisul în alertă după titlul de la Dubai: „Obiectivul meu e să termin neînvins tot sezonul!“

Novak Djokovici a pus pe jar internetul după ce, sâmbătă seară, a câştigat trofeul în turneul de 500 de puncte de la Dubai. Liderul mondial a fost pus pe glume la interviul din finalul meciului, anunţându-şi obiectivul pentru mai departe: „să termin neînvins tot sezonul!“

Sârbul în vârstă de 32 de ani a avut un singur moment dur la Dubai, salvând trei mingi de meci în tie-break-ul setului secund al semifinalei cu Gael Monfils. După acest hop, Djokovici s-a redresat însă impresionant, încheind meciul de vineri contra francezului cu un categoric 6-1 în decisiv. Sâmbătă seară, „Nole“ a fost irezistibil în faţa numărului şase mondial, grecul Stefanos Tsitsipas, sârbul încheind finala cu 6-3, 6-4, cu câteva ore înainte ca Rafael Nadal să îşi treacă şi el în CV un prim titlu în acest sezon, la Acapulco, într-un turneu de categorie similară.

Novak Djokovici a ajuns, astfel, la 18 victorii consecutive în 2020, fiind neînvins la simplu de la startul sezonului. El şi-a făcut încălzirea cu un tur de forţă la ediţia inaugurală a ATP Cup, conducând Serbia spre trofeu, inclusiv cu o victorie în faţa lui Rafael Nadal. Apoi, Djokovici şi-a adăugat titlul cu numărul opt al carierei la Grand Slam-ul favorit – Australian Open. La Dubai, sârbul a învins doi jucători din Top 10, întrerupând o serie fantastică, de 12 victorii consecutive în luna februarie, a lui Gael Monfils.

Pentru Djokovici, acesta este al cincilea trofeu câştigat la Dubai, al 79-lea titlu al carierei. Cu bine-cunoscutul simţ al umorului, cu o doză de teribilism, dar şi aflat pe un val de încredere colosal, sârbul a pus pe toată lumea pe gânduri după ce i-a fost adresată întrebarea despre obiectivele din acest sezon: „Ei bine, unul dintre obiective este să termin neînvins tot sezonul. Nu, glumesc…“ a spus Djokovici, care a făcut o pauză, apoi a revenit: „nu, de fapt nu glumesc!“. Sârbul a vorbit mai departe, pe un ton mai serios şi convenţional: „Încerc să savurez momentul, să trăiesc clipa şi să apreciez punctul în care mă aflu. Cred că este unul dintre cele mai bune începuturi de sezon pe care le-am avut în toată cariera mea. Mă simt excelent pe teren. Joc excelent pe hard, care este suprafaţa pe care o prefer. Sper să continui această serie, dar este prea devreme pentru a face predicţii.“

Precedentul 2011 pentru Djokovici

Un sezon complet încheiat fără înfrângere într-un tenis masculin atât de competitiv pare un deziderat de neatins. În 2005, Roger Federer reuşea un sezon aproape perfect, cu 81 de victorii şi doar patru înfrângeri. Un an mai târziu, elveţianul reuşea un bilanţ de 92 de victorii, cu 5 meciuri pierdute. În 2017, Federer reducea din nou numărul de înfrângeri, sărind însă peste sezonul de zgură şi încheind anul cu 54 victorii şi 5 înfrângeri. Nadal a terminat un singur sezon cu mai puţin de cinci înfrângeri (2018 – patru înfrângeri), însă atunci ibericul s-a oprit după US Open şi a adunat doar 45 de victorii.

Recordul personal pentru Djokovici este încheierea unui sezon în top cu doar şase înfrângeri – performanţă pe care a reuşit-o de două ori în 2011 şi 2015 (cu 70, respectiv, 82 victorii). Sârbul reuşea, începând cu finala Cupei Davis din 2010, să adune 43 de victorii consecutive în circuit, fiind neînvins până în semifinalele de la Roland Garros, unde s-a înclinat în faţa lui Roger Federer. În 2011, sârbul a câştigat primele 41 de meciuri disputate şi a adunat şapte trofee la rând în primele şapte turnee disputate. În istoria ATP, întâlnim puţine astfel de serii: în 1984, John McEnroe câştiga 42 de meciuri la rând, în 1977 – Guillermo Vilas aduna 46 victorii consecutive, iar Borg aduna 49 de victorii la rând în 1978 – un record contestat însă de câţiva statisticieni, având în vedere clasificarea diferită a turneelor la vremea respectivă.

Djokovici se va îndrepta mai departe spre dubla din seria Masters 1000, Indial Wells / Miami. Cunoscută drept „The Sunshine Double“, această succesiune de turnee, în săptămâni consecutive, este una dură şi mai rară în tenis chiar şi decât dubla Roland Garros / Wimbledon. Djokovici este însă specialistul acestei duble, reuşind să câştige de cele mai multe ori aceste două turnee într-un singur sezon (2011, 2014, 2015 şi 2016). Roger Federer, singurul tenismen care a mai reuşit „Dubla Soarelui“ mai mult de o dată în carieră (2005, 2006 şi 2017) va absenta de la aceste două turnee în 2020, din cauza unei intervenţii chirugicale suferite la genunchi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *