◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

  SIP cere eliberarea jurnalistului cubanez Lázaro Yuri Valle Roca

Societatea Interamericană de Presă-SIP a denunțat deteriorarea și problemele grave de sănătate suferite de jurnalistul independent cubanez Lázaro Yuri Valle Roca, închis din iulie anul trecut. Organizația a învinuit regimul pentru ceea ce i se poate întâmpla jurnalistului cubanez și a cerut eliberarea lui imediată.

Valle Roca, directorul blogului digital și al canalului YouTube Delibera, a fost arestat în data de 15 iunie 2021 pentru filmarea și publicarea unui videoclip despre lansarea în stradă a pamfletelor anticastriste El a fost acuzat de infracțiunile de „propagandă dușmănoasă” și „dispreț la adresa autorității”. Valle Roca a fost transferat recent de la închisoarea Combinado del Este la Spitalul Naţional din Havana. Acesta are un regim de închisoare provizorie și este singurul jurnalist închis din Cuba.

Președintele SIP, Jorge Canahuati, a spus că „cu totala impunitate pentru acțiunile sale, Cuba continuă să încalce normele internaționale cu privire la drepturile omului ale celor încarcerați de a primi îngrijiri medicale, tratament demn și de a se bucura de un proces just”. „Condamnăm ferm această atitudine de indiferență față de viață și nedreptate și cerem eliberarea imediată a jurnalistului”, a declarat Canahuati, CEO al Grupo Opsa, din Honduras.

Preşedintele Comitetului pentru Libertatea Presei şi Informaţiei, Carlos Jornet, a spus: „regimul nu numai că reţine, hărţuieşte şi îi monitorizează pe jurnaliştii independenţi, ci şi pefamiliile acestora”. Jornet, director al ziarului argentinian La Voz del Interior, a mai adăugat: „Cuba este una dintre puținele țări care încă mai menține infracțiunea de dispreț sau lipsă de respect față de autorități,  de aceea ar  ar trebui condamnată la nivel internațional”.

Din anul 2021, soția  jurnalistului Valle Roca, Eralidis Frómeta, acuză regimul că i-a refuzat soțului ei medicamentele necesarepentru tratarea tensiunii arteriale și pentru că i-a interzis să iasă din celulă pentru a face plajă cu ceilalți prizonieri, motivul fiind refuzul acestuia de a striga lozinci revoluționare. Din cauza unor probleme cu rinichii, jurnalistul a renunțat la greva foamei.

Cuba ocupă locul 21 între cele 22 de țări din cele 3 Americi (Nord, Centrală și Sud) pe care SIP le monitorizează de doi ani prin indicele Chapultepec- barometru care oferă o evaluare bazată pe percepțiile jurnaliștilor și experților asupra acțiunii instituționale în ceea ce privește libertatea de exprimare și a presei.

  Elena Chiriță / Reprezentata UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *