◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Organizațiile media se mobilizează pentru evacuarea și relocarea jurnaliștilor în pericol în Ucraina

Pe măsură ce acoperirea războiului din Ucraina devine din ce în ce mai periculoasă pentru jurnaliști, organizațiile media se luptă să ofere ajutor și asistență și, în multe cazuri, apelează la public pentru a oferi sprijin și a ajuta la evacuarea în siguranță a celor circa 2.000 de jurnaliști străini care transmit din țara vecină. Cu atât mai mult cu cât cel puțin cinci jurnaliști au fost uciși de la începutul războiului și mult mai mulți au fost reținuți, răniți sau dispăruți și, în plus,
există îngrijorarea tot mai mare că mass-media ar putea fi vizate în mod intenționat de forțele ruse, scrie EURACTIV. În acest context, două plângeri separate au fost depuse împotriva Rusiei la Curtea Penală Internațională, de către organizația Reporteri fără frontiere (RSF), care susține atacurile Uau fost îndreptate și către infrastructura media a Ucrainei, în efortul de a perturba accesul la informații.
De la începutul războiului, organizațiile internaționale de presă au intensificat eforturile pentru a oferi asistență nu numai jurnaliştilor care se îndreaptă spre Ucraina sau rămân în această țară pentru a acoperi războiul, ci și celor forțați să fugă.
Există o prezență substanțială a echipelor internaționale de știri la fața locului și nu există nicio protecție inerentă împotriva atacurilor, liber profesioniștii și jurnaliştii din Ucraina continuând să aibă nevoie în special de echipamente precum veste antiglonț și căști. „Sunt aproximativ 2.000 de reporteri străini în Ucraina. Jurnaliştii ucraineni sunt printre cei mai expuşi riscurilor, deoarece nu erau pregătiţi să acopere războiul”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF, pentru EURACTIV.
Chiar și cel mai elementar echipament de protecție vine cu un preț semnificativ. O singură vestă antiglonț poate costă peste 1.000 de euro, ceea ce face ca furnizarea acestor elemente de protecție în masă să fie o provocare.
Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) a anunţat un parteneriat cu UNESCO pentru a oferi aceste veste, căşti şi instruire jurnaliştilor de pe teren, dar pentru a localiza materialele la scara necesară, un un număr de organizații au apelat la campanii de crowdfunding. De asemenea, se depun eforturi pentru relocarea sau evacuarea jurnaliştilor ucraineni care au fost forţaţi să-şi părăsească casele în urma luptelor. Adrien Collin, ofițerul de finanțe al EFJ, a declarat că organizația a lucrat cu sindicatele jurnaliştilor ucraineni pentru a organiza evacuări și relocări pentru lucrătorii mass-media. Și Centrul European pentru Libertatea Presei (ECPMF) extinde programul existent de relocări temporare jurnaliştilor a căror siguranță este amenințată, oferindu-le locuințe, asistență medicală, sprijin financiar și rețele profesionale. Programul a servit până acum în principal pentru sprijinirea unor jurnalişti din Turcia şi Belarus, a declarat Laurens Hueting, reprezentant al ECPMF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *