◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Ziua Națională a Tineretului

Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită la data de 2 mai, fiind instituită prin Legea nr. 425/2004.

Potrivit prezentei legi, cu prilejul acestei zile, sunt organizate şi prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile. De asemenea, legea prevede ca Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să difuzeze, în perioada 26 aprilie-2 mai, emisiuni despre problematica tineretului.

Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de către 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. Respinsă de către Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 5 octombrie 2004, iar Legea nr. 425 privind instituirea acestei zile a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România. Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, fiind un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură, potrivit site-ului capitalatineretului.ro.

Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, ediţia din 2017 a programului desfăşurându-se sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost Municipiul Bacău, până la 1 mai 2018. În noiembrie 2017, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Summitului Tinerilor, care a avut loc la Bacău, Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019, #UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, propunându-şi să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunităţi atractive pentru tineri, astfel încât aceştia să fie activi şi determinaţi să rămână şi să se implice în comunitate.

În noiembrie 2018, municipiul Iaşi a fost desemnat Capitală a Tineretului din România din anul 2019, la Gala Tineretului din România, eveniment găzduit de Sala Sporturilor din municipiul Baia Mare. „#rISeUP!” este conceptul cu care Iaşiul a câştigat acest titlu, mandatul noii Capitale a Tineretului derulându-se în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020. La 2 mai 2019, cu ocazia Zilei Naţionale a Tineretului, în cadrul unui program desfăşurat sub egida „Iaşi, Capitala Tineretului din România 2019-2020”, a fost inaugurat Tramvaiul Tinerilor, cel de-al treisprezecelea tramvai pictat în cadrul programului „Iaşi, oraş al tramvaielor pictate”. Festivitatea a fost urmată de cursa inaugurală spre Piaţa Palatului Culturii, unde a fost dezvelit totemul #rISeUp.

Noua Capitală a Tineretului din România, care urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021, este Constanţa, titlul fiind oferit în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România, desfăşurată la Iaşi în octombrie 2019. Conceptul câştigător #ComeToSEAus îşi propune să adune la aceeaşi masă tinerii constănţeni, pentru a colabora şi pentru a dezbate viitorul oraşului în care trăiesc. În calitate de „Capitala Tineretului din România”, Constanţa îşi doreşte să valorifice potenţialul oraşului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănţeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, iniţiativelor acestora şi totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local şi de a avea o contribuţie semnificativă la creionarea viitorului comunităţii locale.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *