◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Finanțare europeană de milioane de euro pentru întărirea jurnalismului transfrontalier

Șapte consorții de organizații de știri vor primi sprijin din partea UE pentru proiecte transfrontaliere care au ca scop consolidarea sectorului media de știri. Proiectele au fost selectate în urma primului apel de propuneri pentru Parteneriate jurnalistice din 2021, ca parte a inițiativei NEWS, anunțată în Planul de acțiune media și audiovizual, informează ec.europa.eu.
Proiectele se vor concentra în special pe colaborare, coproducerea de conținut multilingv și pe dezvoltarea de standarde și rețele jurnalistice. Beneficiarii proiectului operează cu deplină independență editorială. „De la formare privind siguranța până la granturi pentru mass-media locale, aceste proiecte își propun să sprijine jurnaliştii, cu accent pe cooperarea transfrontalieră. Este pentru prima dată când UE sprijină astfel de parteneriate jurnalistice. Și nu este ultima dată. Dorim să investim cel puțin 75 de milioane de euro în proiecte similare până în 2027. Ne intensificăm acțiunile, atât în ceea ce privește finanțarea, cât și legislația, pentru a sprijini libertatea și pluralismul presei, pentru că este vorba despre sănătatea democrațiilor noastre”, detaliază comisarul European Věra Jourová, vicepreședinte pentru Valori și Transparență al Comisiei Europene.
Ca parte a acestei inițiative, Comisia a consolidat, de asemenea, dialogul cu sectorul media, printre altele prin intermediul unui forum european al mass-media de știri. În plus, Planul de acțiune pentru democrație europeană a anunțat o serie de acțiuni pentru a sprijini libertatea și pluralismul mass-media.„Media se confruntă cu provocări fără precedent, inclusiv scăderea veniturilor, tranziția digitală accelerată, precum și amenințări la adresa pluralismului și independenței mass-media. Cu sprijinul UE, încurajăm colaborarea între jurnaliști și instituțiile media pentru a-i ajuta să inoveze, să testeze noi formate, să-și dezvolte noi competențe și, astfel, să le consolidăm rezistența” afirmă comisarul European pentru Piața Internă, Thierry Breton.
Consorțiile proiectelor care au început deja sunt coordonate de Journalismfund.eu, Worldcrunch, Universitatea Liberă din Bruxelles și Are We Europe. De ele vor beneficia mass-media și jurnaliștii din întreaga UE și nu numai.
În paralel, Comisia Europeană implementează mai multe proiecte pilot pentru mass-media de știri, cu sprijinul Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *