◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Piața forței de muncă din Albania, în criză din cauza emigrației masive

Emigrația ridicată din Albania creează o situație îngrijorătoare în ceea ce privește piața locală a forței de muncă, deficitele în sectoarele cheie urmând să fie evidente până în 2030, potrivit unui nou raport realizat de Fundația Europeană de Formare.
Albania se află în mijlocul unei crize demografice, deoarece zeci de mii de oameni pleacă în fiecare an, iar populația care rămâne este afectată de îmbătrânire și de o scădere a natalității – aproximativ 42.000 de oameni emigrează anual.
Raportul ridică îngrijorarea că pierderea lucrătorilor de orice nivel de calificare va genera deficite semnificative pe piața albaneză. Acest lucru, la rândul său, poate duce la ezitare din partea investitorilor străini. În Albania, situația este deosebit de pronunțată, deoarece studiul a raportat că până la 40% dintre cei cu studii superioare, inclusiv profesorii și personalul academic, au emigrat. În plus, în ultimii ani a existat o lipsă de angajați în producție, în special în fabricile de îmbrăcăminte și textile. Dintre cei care au emigrat din Albania în ultimii doi ani, 15.000 aveau vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, de trei ori mai mari decât alte grupe de vârstă. Rata șomajului în Albania pentru 2020 a fost de 11,7%.
Studiul notează că țările din Balcanii de Vest se vor confrunta cu o criză de muncă din ce în ce mai intensă cauzată de emigrarea tinerilor. Potrivit documentului, între 2020 și 2030, scenariul de bază arată că Albania, Macedonia de Nord și Serbia se vor confrunta cu deficit de forță de muncă în grupurile de calificare inferioară, secundară, senior și profesională. Bosnia și Herțegovina se va confrunta cu deficite semnificative în principal în ciclul inferior, iar Muntenegru va înregistra o penurie de lucrători de nivel inferior sau secundar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *