◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

2 iulie – Ziua Jurnalistului Sportiv

Pe 2 iulie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Jurnalistului Sportiv. Au trecut, iată, 27 de ani de la momentul în care Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS) a reușit să impună această festivitate la nivel mondial, în 1994, ca o recunoaștere a unei meserii pe cât de frumoasă, pe atât de hulită de câte unii și chiar periculoasă, dacă ne luăm după evenimentele petrecute în ultimii ani.

„Este adevărat că în ultimii ani putem vorbi despre o anumită criză de identitate a presei sportive, accentuată de prezența tot mai importantă a mediului online, acolo unde oricine poate pretinde că este jurnalist sportiv, de vreme ce poate posta știri sau comentarii care sunt citite de sute sau mii de persoane. Dar în acest fel presa sportivă a intrat și pe mâna hackerilor și a știrilor false, așa numitele fake-news, fenomen cu care devine tot mai dificil să te lupți. Pe de altă parte, o recunosc cu părere de rău, calificarea profesională a unor tineri ziariști a scăzut sensibil de la o vreme, motiv care îi încurajează pe amatori să scrie la rândul lor. Acest adevăr trebuie să ne pună pe gânduri, pentru creșterea exigenței la selecția redacțională”, spune Dumitru Graur, președintele Asociației Presei Sportive din România.

Reales pe 13 aprilie 2019 pentru al treilea mandat consecutiv în fruntea APSR, Dumitru Graur consideră că meseria de jurnalist trebuie apărată: „Aici rolul principal revine asociației noastre. Așa cum știm, există tot mai multe agresiuni la libertatea presei și a cuvântului. Ziariștii se văd îngrădiți în accesul lor pe stadioane, dacă respectivul club nu este mulțumit de cronica anterioară a unui gazetar, sunt pedepsiți pur și simplu din capriciul nu știu cărui «mare» investitor în sport, ba chiar pot fi dați afară din serviciu pentru opiniile lor. Asemenea lucruri n-ar trebui să poată fi posibile, acest imperativ fiind stabilit de asociația noastră încă de la înființarea sa. Înaintașii noștri au creat de asemenea, încă din 1927, un adevărat cod de conduită pentru gazetarii sportivi, după cum urmează: „Să dovedim prin ponderaţie, seriozitate şi onestitate profesională că instituţiunea ce am creiat este viabilă şi sortită unui rodnic viitor. Dacă ziariştii sportivi voesc să fie consideraţi şi respectaţi de celelalte bresle, trebue în primul rând să se respecte şi considere între ei”. Din păcate, zilele în care trăim n-au confirmat întrutotul aceste deziderate.

Data de 2 iulie a fost aleasă în 1994, de către Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființare.

CLIC AICI PENTRU A CITI MESAJUL PREȘEDINTELUI AIPS, GIANNI MERLO

Președintele Asociației Presei Sportive din România, Dumitru Graur, își dorește ca jurnaliștii sportivi să strângă și mai mult rândurile, să fie uniți și să vină alături de APS, organizație care le poate confirma statutul în meseria pe care o desfășoară. „În acest moment, asociația noastră este mai puternică din punct de vedere organizatoric decât oricând. Am sărbătorit în 2017 nouă decenii de la înființare, asociația este recunoscută ca fiind de utilitate publică începând din 2015, în urma unei ordonanțe guvernamentele, și se află sub Înaltul Patronaj al MS Margareta, custodele coroanei regale. Sunt peste 250 de gazetari sportivi din țară care au ales să fie membri ai APSR, iar circa 100 dintre aceștia au și calitatea de membri AIPS.”

„Cu prilejul Zilei Jurnalistului Sportiv le urez tuturor colegilor noștri un sincer și călduros LA MULȚI ANI!”, a spus președintele APSR, Dumitru Graur.

 

apsmedia.ro

Un comentariu pentru “2 iulie – Ziua Jurnalistului Sportiv

  1. Se pare ca e un segment de presa slab populat de femei. Cel putin asa reiese din poza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *