default-logo

Autoritățile din Tadjikistan, acuzate că hărțuiesc rudele jurnalistei exilate Anora Sarkorova

Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ) le cere public autorităților din Tadjikistan să înceteze să hărțuiască rudele jurnalistei independente exilate Anora Sarkorova să permită profesioniștilor presei să acopere liber subiecte sensibile, potrivit cpj.org.
Recent, ofițerii de la Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate al Ministerului de Interne din această țară i-au pe reținut mama și fratele Sarkorovei la domiciliul lor din capitala Dușanbe, iar Sarkorova a contactat CPJ prin intermediul aplicației de mesagerie și a scris despre incident pe Facebook. Ofițerii au adus rudele jurnalistei la sediul departamentului, unde le-au chestionat despre sursele Sarkorovei pentru reportajele ei și au sugerat mamei jurnalistei să-i spună acesteia că știau despre cei doi copii ai ei, Sarkorova declarând CPJ că aceasta poate fi considerată o amenințare voalată. Ofițerii i-au eliberat rudele fără acuzații după aproximativ patru ore, după ce, cu câteva zile mai devreme, autoritățile din estul regiunii Badakhshan îi chestionaseră pe unchiul, mătușa și vărul lui Sarkorova, tot în legătură cu activitatea profesională a jurnalistei. Ofițerii au luat numele, adresele și fotografiile fiilor unchiului și mătușii ei și au amenințat că îi vor aresta sau le vor „crea probleme” dacă Sarkorova nu oprește relatările.
Jurnalista a acoperit recent suprimarea protestelor de către forțele de securitate din regiunea autonomă Gorno-Badakhshan, distinctă din punct de vedere etnic și cultural, și se numără printre puținii jurnaliști care acoperă presupusele abuzuri ale drepturilor omului în acea regiune, potrivit rapoartelor. Luna trecută, autoritățile tadjike au amenințat că vor închide postul independent Asia Plus din cauza acoperirii protestelor din Gorno-Badakhshan, așa cum a documentat CPJ la acea vreme. „Hărțuirea de către autoritățile tadjike a rudelor jurnalistei exilate Anora Sarkorova și încercările de a le presa să dezvăluie sursele reprezintă un alt pas îngrijorător în campania lor de a înăbuși acoperirea independentă a evenimentelor din Gorno-Badakhshan. În loc să amenințe jurnaliștii și publicațiile care îndrăznesc să acopere regiunea, autoritățile ar trebui să permită membrilor presei să investigheze în mod liber presupusele încălcări ale drepturilor omului”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.
Sarkorova a lucrat în calitate de corespondent pentru serviciul rus al BBC până în 2018, când autoritățile tadjike i-au retras acreditarea, din cauza relatărilor sale critice, și i-au impus o interdicție neoficială de a lucra ca jurnalist. Ea a părăsit țara în 2021 și de atunci a publicat reportaje pe pagina sa de Facebook și pe canalul Telegram.
În timpul reflectării evenimentelor din Badakhshan, Sarkorova a fost supusă în mod regulat amenințărilor, trollingului și încercărilor de a o discredita.
CPJ a trimis un e-mail Ministerului de Interne al Tadjikistanului pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns. (redacția UZPR)
Foto: Facebook

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*