◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Inedit. Jurnalist profesionist angajat de… parohie

O biserică din Kent, Marea Britanie, St. Margaret, a publicat un anunț prin care angajează jurnalist profesionist, răspunzând în acest fel „nevoii comunității de informare, de elaborare de știri și de comunicare”.

Potrivit cerințelor postului, jurnalistul ar trebui să fie calificat în mai multe domenii, să aibă cunoștințe solide, principii profesionale bine așezate și să contribuie semnificativ la „edificarea vieții comunității”, notează „The Guardian”. „Timp de mii de ani, reportajele și relatările au ținut închegate comunitățile. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de cineva care să ne spună poveștile așa cum trebuie, astfel încât să rămânem legați chiar dacă suntem distanțați fizic”, sună anunțul de angajare pentru care jurnalistul primește un salariu de 20.000 de lire sterline pe an, cu câteva mii de lire sterline mai puțin decât ceea ce câștigă un redactor care lucrează la Londra. 

Jurnalistul este chemat să relateze despre tot ce se întâmplă sau ce există în comunitate, „de la magazinul cu produse pescărești la felul în care supraviețuiește restaurantul din localitate sau istoria Oast House, obiectiv istoric local. Jumătate dintre știri se vor concentra pe comunitate, cealaltă jumătate pe istoricul bisericii, pe oamenii care o slujesc și pe scopul său. Considerăm că această angajare este revoluționară și va face o mare diferență în comunitate, prin intermediul jurnalismului serios, profesionist”, se mai arată în comunicatul parohiei.

Inedita angajare are drept argument prăbușirea presei locale, fenomen care a atras atenția superiorilor bisericii din Kent, care consideră că lipsa presei poate avea efecte dezastruoase pentru o comunitate. „Dispariția ziarelor locale are deja consecințe majore. Pe măsură ce publicațiile dispar, se pierd legăturile lor ancestrale cu oamenii și comunitatea, iar mediul online, care abundă de speculații și de bârfe, nu poate substitui jurnalismul profesionist. De asemenea, lipsa presei aduce cu sine și un gol în supravegherea vieții publice”, explică Simon Burton Jones, episcop de Tonbridge.

Potrivit datelor unei cercetări derulate în comunitate, oamenii resimt acut lipsa informației corecte, mai ales în timp de pandemie și restricții, după dispariția anumitor publicații locale. „Din păcate, în ultimii ani, jurnalismul s-a aflat sub o presiune constantă de a reduce conținutul local. Ca biserică, dorim să umplem acest spațiu. Se întâmplă lucruri extraordinare în Rainham, pe care dorim să le evidențiem și, în același timp, trebuie să-i informăm și să-i îndrumăm pe oameni prin timpurile dificile, pline de provocări, pe care le trăim”, punctează Nathan Ward, vicarul bisericii St. Margaret.


O cercetare din anul 2019 a pus în evidență faptul că între anii 2005 și 2018 au dispărut 245 de titluri de presă locală pe întreg teritoriul Marii Britanii



(Revista UZP nr. 18/2020)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *