default-logo

O manifestare culturală de prestigiu la Comunitatea Evreilor din Iaşi

Duminică pe 1 septembrie 2019, la Sinagoga Merarilor din zona Tg. Cucu a avut loc deschiderea noului sezon de activități al JCC Iaşi.

Echipa Centrului Comunitar Iaşi a oferit publicului numeroase surprize şi activităţi interesante, pe data de 1 septembrie sărbătorindu-se şi ziua europeană a culturii iudaice, iar cu această ocazie ing. Martha Eşanu a prezentat aspecte din viaţa unor artiste ieşene, precum
pianista Steluţa Diamand Dumea, balerinele Nuţi Grunea Grumberg şi Margareta Balogh. De menţionat că maestra de balet Margareta Balogh a fost alături şi de clubul de gimnastică ritmică din Iaşi, ajutând pe tinerele sportive antrenate de prof. Constantin Radu să progreseze pe partea coregrafică.
Deschiderea manifestării de la Sinagoga Merarilor a fost făcută de jr. Albert Lozneanu (preşedintele JCC Iaşi), care a adresat şi o urare publicului, spunând „Vă doresc să fiţi ca nisipul mării!”, dând apoi cuvâmtul preşedintelui Comunităţii Evreieşti Iaşi (CEI), ing. Abraham Ghiltman, cel care a menţionat: „Mă bucur să fiu prezent la deschiderea anului JCC, care, cu siguranţă va fi bogat în activităţi de mare interes. Vă mai informez că am fost recent la Chişinău, în Republica Moldova, la redeschiderea unei Sinagogi, unde am învăţat multe lucruri. Acolo am văzut şi mulţi voluntari, care vin din suflet să ajute! La Chişinău sunt peste 15.000 evrei, mult mai mulţi decât la Iaşi. Şi tot la Chişinău se mai fac multe activităţi culturale de mare interes. Vă doresc multă sănătate, care este lucrul cel de mai preţ din viaţa unui om!”.
În continuare, Benjamina-Ides Vladcovschi a prezentat programele evreieşti la nivel naţional din cadrul JCC, anunţând că, pe 12 octombrie 2019, va fi „Noaptea Sinagogilor deschise” în multe oraşe din România, inclusiv în Iaşi.

Martha Eşanu a mai prezentat activitatea grupei seniorilor în cadrul CEI, cu multe activităţi culturale şi turistice organizate în ultima perioadă.
Jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu, preşedintele Ligii Scriitorilor – Filiala Iaşi-Nord Est România şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) a invitat pe cei prezenţi la activităţile organizate de filiala din Dealul Copoului, evenimentul următor fiind programat miercuri, pe 4 septembrie 2019, la ora 10.00, la Muzeul Municipal „Refina Maria” din Iaşi, unde va avea loc un Dialog culturale Iaşi-Tg. Mureş şi un spectacol artistic extrem de atractiv.
„Având în vedere şi faptul că doamna Martha Eşanu face parte din Colegiul Director al Filialei Iaşi-Nord Est România din cadrul LSR şi este şi redactor şef adjunct al revistei noastre, Nord-Est Cultural, vă invit, stimaţi prieteni de la Comunitatea Evreilor din Iaşi la un parteneriat cultural de lungă durată, deoarece Iaşul este prin excelenţă Capitala culturii moldave şi româneşti!”.
După o rugăciune rostită de Albert Lozneanu în limba ebraică şi în limba română şi după intervenţia din public a doamnei Ella Negru, finalul evenimentului de la „CEI” a aparţinut maestrului Ştefan Pintilie, care a interpretat patri melodii, una dintre ele fiind celebrul de-acum imn „Iaşule, Iaşule, mândră Cetate!”.

DAN TEODORESCU / UZPR

 
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*