◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Liderul chinez dă semnalul pentru „redistribuirea avuției”: miliardarii se întrec în donații generoase, ca să-i facă pe plac

China experimentează redistribuirea avuţiei, pentru a aduce „prosperitatea comună”, iar pentru aceasta îi are în vizor pe miliardarii țării. Ca urmare, bogații Chinei se întrec acum să facă donații de miliarde, pentru a nu ieși din grațiile președintelui.

Președintele Xi Jinping le-a spus liderilor Partidului Comunist Chinez că guvernul trebuie să stabilească un sistem de redistribuire a bogăției în interesul „echității sociale”. El a spus că este „necesar” să fie reglementate în mod rezonabil veniturile excesiv de mari, iar persoanele și întreprinderile cu venituri mari să fie „încurajate” să dea mai mult înapoi societății, relatează CNN. Presa de stat din China nu a dat mai multe detalii despre modul în care președintele Xi speră să realizeze acest obiectiv, dar a sugerat că guvernul ar putea lua în considerare impozitarea sau alte modalități de redistribuire a veniturilor și a bogăției.

Execesele miliardarilor chinezi au apărut ani de zile în ziarele din întreaga lume. Din Hong Kong până în Londra și New York, aceştia au cumpărat cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale din lume. În plus, au strâns active impresionante investind fie în cluburi de fotbal din Anglia, fie în crame din Franţa, în studiouri de la Hollywood și ziare internaţionale. Un exemplu este Jack Ma, fondatorul Alibaba, care deţine proprietăţi şi terenuri întinse în oraşul său natal, Hangzhou. Acum, el și ceilalţi miliardari chinezi din domeniul tehnologiei au intrat într-un alt fel de competiţie – fiecare încearcă să îşi arate spiritul socialist, făcând donaţii şi promisiuni fără precedent.

În ultimele luni, miliardarii au început să-și transfere o parte din avere către diverse case sociale ale statului, în contextul în care elita bogată a ţării încearcă să îl mulţumească pe preşedintele chinez Xi Jinping. Dincolo de ambiţiile filantropice în creştere, ei se tem de fapt de braţul lung al Partidului Comunist.

După ce președintele a cerut, într-un discurs rostit la mijlocul acestei luni, „prosperitate comună pentru toţi”, marile grupuri de tehnologie au reacţionat chiar de a doua zi, iar gigantul Tencent a anunţat că majorează bugetul de responsabilitate socială de la 7,7 miliarde de dolari la peste 15 miliarde de dolari.

Întregul delir filantropic al miliardarilor chinezi vine după ce statul a luat cu asalt sectorul de tehnologie din China prin reglementări dure. Această ambiţie a statului a reuşit deja să elimine zeci de miliarde de dolari din capitalizările bursiere ale unor companii, dar şi sume consistente din averile miliardarilor care le controlau.

Șeful unei mari organizații caritabile din Beijing spune că partea îngrijorătoare pentru miliardari este că nu știu cât de mult ar trebui să doneze pentru a face pe plac Partidului Comunist. Tot ce pot face este să se uite la donaţiile celorlalţi miliardari şi să încerce să se ridice la acelaşi nivel.

 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *