default-logo

Când sănătatea publică pierde din vedere… publicul. Urmările devastatoare ale deciziilor de a se închide totul în pandemie

La peste doi ani de la debutul pandemiei de Covid-19, efectele se dovedesc unele pe termen lung și demonstrează că, din nou, decidenții de la vârful statelor nu au putut lua în calcul ce va urma. Statisticile arată din plin urmările devastatoare tocmai pentru sănătatea publică globală – în numele căreia s-a justificat totul în pandemie – ale deciziilor de a se închide totul, de la afaceri la școli și spitale care ar fi trebuit în mod normal să trateze noianul celorlalte afecțiuni ale omului modern, puse într-un „stand by” care este considerat de mulți specialiști ca o condamnare la moarte.
Un studiu care a utilizat date din SUA și din întreaga lume a constatat că închiderile au dus la creșterea problemelor de sănătate mintală, a abuzurilor asupra copiilor, la creșteri substanțiale ale timpului petrecut în fața ecranelor, la explozia obezității infantile și la o scădere generală a bunăstării oamenilor. „Există motive teoretice puternice care să sugereze că închiderea școlilor ar fi putut contribui la o proporție considerabilă a daunelor identificate aici, în special daunele sănătății mintale, prin reducerea contactelor sociale cu colegii și profesorii”, au scris cercetătorii citați de Daily Mail.
Izolarea cauzată de aceste închideri a alimentat criza de sănătate mintală care oricum bântuie Occidentul ca urmare a faptului că nu există deceniu fără vreo criză majoră. Din nou, copiii au fost foarte afectați: aproximativ 40% dintre părinții americani au raportat, în cadrul unor ample cercetări de piață, că copilul lor a suferit din punct de vedere emoțional sau mental din cauza nevoii de a purta o mască pe față în clasă în fiecare zi.
Dr. Marty Makary, expert în sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins, a scris pentru Common Sense că „politicile draconice” susținute de cel mai cunoscut oficial al sănătății publice din America, dr. Antony Fauci, mare susținător al lockdown-ului și care și-a anunțat retragerea –– au lăsat milioane de americani mai rău.
Când COVID-19 a izbucnit pentru prima dată, noul virus i-a prins pe oficiali pe picior greșit. În panică, mulți au instituit blocaje, închizând școli, afaceri, națiuni întregi în case. Dar, pe măsură ce s-au aflat mai multe despre virus, s-a realizat că este mult mai puțin mortal decât se credea inițial; o analiză DailyMail.com a datelor de la CDC și Johns Hopkins a constatat că rata mortalității virusului a scăzut cu până la 2,8% în Statele Unite până la 1 septembrie 2020.
De asemenea, a devenit clar că, în timp ce anumite grupuri erau expuse riscului, o persoană obișnuită fără comorbidități semnificative ar trebui să-și facă griji pentru asta la fel de mult ca și pentru gripa obișnuită.
Pe de altă parte, publicația britanică amintește că blocajele și teama de virus perpetuată de oficiali au făcut ca mii de oameni să renunțe la tratamentele medicale de rutină. Drept urmare, s-a înregistrat o creștere semnificativă a deceselor cauzate de cancer, Alzheimer și alte afecțiuni – dintre care multe ar fi putut fi prevenite. Zeci de mii de britanici vor muri înainte de vreme din cauza întârzierilor cauzate de Covid în tratamentul cancerului. Îngrijirea în aceste cazuri a fost efectiv oprită pentru unii pacienți când pandemia a ajuns pentru prima dată pe țărmurile Marii Britanii, programările anulate și scanările de diagnosticare amânate. După mai bine de doi ani, cifrele oficiale arată că spitalele au rezultate mai proaste în tratarea cancerului decât oricând.
Profesorul Pat Price, medic oncolog la Colegiul Imperial din Londra și președinte al Radiotherapy UK, o organizație caritabilă care cere acțiuni pentru a aborda restanța tot mai mare, a descris haosul drept un „cerc vicios”: „Pacienții simt că nu pot deranja încă NHS sau că nu pot obține programări la medic de familie. Atunci, trimiterile durează prea mult și când pacienții ajung la spitale, există biopsii și scanări întârziate și încă mai multe întârzieri pentru a ajunge la radioterapie și chirurgi. Sunt întârzieri pe tot parcursul procesului și situația se înrăutățește în fiecare zi”.
Izolarea socială a fost, de asemenea, numită unul dintre principalii factori în creșterea numărului de decese prin supradoză de droguri înregistrate în primul an al pandemiei. „Factorii legați de pandemie, cum ar fi izolarea socială, stresul și scăderea accesului la tratamentul pentru tulburări legate de consumul de substanțe și la serviciile de urgență au înrăutățit problema supradozei de droguri din America”, a scris Comitetul Republican al Senatului.
Închiderea afacerilor a provocat o scădere masivă a numărului de locuri de muncă, determinându-i pe americani să aștepte la coadă cu orele pentru alimente. În paralel, politicile adoptate pentru a menține familiile pe linia de plutire în timpul blocajelor sunt acum parțial vinovate pentru inflația uluitoare a națiunii.
În timp ce Covid a reprezentat 90% din decesele în plus în SUA în timpul primului an al pandemiei, a existat și o creștere a deceselor cauzate de cancer, afecțiuni cardiace și cognitive, raportează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Frica de COVID-19 i-a determinat pe mulți americani să refuze să caute asistență medicală pentru anumite probleme sau să anuleze tratamente care erau deja în curs.
Într-un raport privind decesele în exces din toate condițiile în timpul primului an al pandemiei din martie 2020 până în 2021 se arată că, în timp ce Covid a fost principala cauză a deceselor în exces, creșteri mari ale deceselor cauzate de boli de inimă și demență, printre alte cauze, au fost înregistrate și în timpul pandemiei. Aceste creșteri sunt direct atribuite accesului redus la îngrijirea medicală. Institutul Național al Cancerului (NCI) raportează că screening-ul cancerului a fost redus în mod semnificativ, în multe cazuri întrerupt total în timpul pandemiei. Drept urmare, decesele cauzate de cancer în America au crescut cu trei procente în 2020, potrivit cifrelor oficiale. NCI se teme că numeroasele cazuri nediagnosticate din 2020 vor face ca acest număr să crească în continuare. Blocările au cauzat, de asemenea, întreruperi în îngrijirea demenței, a bolii Alzheimer și a altor probleme cognitive. Societatea Alzheimer a avertizat în iunie 2020 – la câteva luni după izolare – că pacienții se confruntă cu scăderi „șocante” ale stării lor și „își pierdeau rapid memoria, vorbirea și capacitatea de a se îmbrăca și de a se hrăni”, deoarece mulți nu mai puteau primi tratament. Asociația Alzheimer raportează că decesele cauzate de această afecțiune au crescut cu 16% în 2021.
Un raport publicat anul trecut de Kaiser Family Foundation (KFF) a constatat că numărul adulților americani care raportează simptome de anxietate sau depresie a crescut de la 11% în 2019 la… 41% în 2021. Acest lucru a dus la o creștere a numărului de americani care caută îngrijiri de sănătate mintală, lăsând o națiune întreagă în criză. „Nimeni nu ia pacienți noi… Nu am fost niciodată la fel de ocupat în viața mea, în timpul pandemiei și niciodată în cariera mea”, a declarat Valentine Raiteri, psihiatru din New York, pentru CNBC.
Una peste alta, potrivit Daily Mail, experții se tem că daunele pentru sănătate cauzate de pandemie și lipsa accesului la tratamente vor dura o generație.
În plan economic, Steven Saunders, consilier la Round Table Wealth Management, explică: „Prețurile cresc pur și simplu din cauza unei nepotriviri între cererea și oferta de bunuri. Restricțiile pandemice au închis multe fabrici și rute de transport pe tot globul, ceea ce a dus la o disponibilitate mai mică a produselor”.
În ciuda acestor dovezi, Fauci a declarat pentru Fox News: „Nu cred că închiderile au afectat iremediabil pe cineva pentru totdeauna”… (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*