default-logo

Guvernul Spaniei taxează băncile și companiile energetice pentru gratuitate pe calea ferată

Premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat că majoritatea călătoriilor cu trenul pe distanță scurtă și medie vor fi complet gratuite până la sfârșitul anului. Oferta se aplică pentru abonamentele cu mai multe călătorii și lunare, al căror cost va fi rambursat. Asta ar putea însemna călătorii gratuite cu trenul între orașe precum Madrid și Salamanca sau Sevilla și Granada, potrivit Euronews.
O reducere de 50% la biletele de tren Renfe pentru această perioadă fusese deja anunțată în iunie, într-un efort de a ajuta navetiștii. Dar, după ce a analizat situația financiară a țării, premierul Sánchez a decis să facă majoritatea călătoriilor complet gratuite timp de patru luni.
Biletele vor fi finanțate de o nouă taxă excepțională asupra băncilor și companiilor energetice, care au realizat profituri uriașe din creșterea ratelor dobânzilor și a prețurilor la energie.
Într-o mișcare similară, Germania a introdus un permis de transport lunar de 9 euro, pentru a ajuta cetățenii care se confruntă cu criza costului vieții. Se estimează că peste 20 de milioane de oameni au cumpărat permisul cu preț atât de redus. Guvernul german se gândește să introducă un „tichet climatic”, cu măsuri tarifare permanente, pentru a crește atractivitatea transportului public local. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*