default-logo

Jurnalistul grec Evangelos Areteos, expulzat din Turcia după 23 de ani de relatări

După expulzarea jurnalistului grec veteran Evangelos Areteos, care acoperă Turcia de mai bine de două decenii, un cor de voci internaționale a condamnat gestul autorităților din Ankara, care
au invocat îngrijorări de „ordine publică”. Gurkan Ozturan, coordonatorul Media Freedom Rapid Response la Centrul European pentru Presă și Libertatea Presei, a spus, citat de BalkanInsight, că decizia ar trebui anulată: „Stabilirea de bariere împotriva libertății presei este inacceptabilă. Facem apel la autoritățile turce să ridice această restricție și să permită jurnaliștilor și organizațiilor media să opereze liber și să permită oamenilor din Turcia și Europa să se bucure de dreptul lor de a accesa informații și știri”. Decizia a fost condamnată și de alte organizații pentru libertatea presei. „Istoria lungă de lucru a jurnalistului grec Evangelos Areteos în Turcia nu ar trebui să se încheie din cauza dezaprobării autorităților față de munca sa. Autoritățile trebuie să permită lui Areteos să se întoarcă în Turcia, unde ar trebui să poată raporta liber și fără teamă de represalii”, a declarat Carlos Martinez de la Serna, director de program la Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor din New York. „Expulzarea lui Areteos, de la cotidianul grec Real, indică, din păcate, pragul intoleranței autorităților turce față de critici”, a scris pe Twitter Erol Onderoglu, reprezentantul Turciei pentru organizația Reporteri fără frontiere.
Areteos este bine cunoscut de ambele maluri ale Mării Egee. Pe lângă faptul că lucrează pentru Real, este cercetător nerezident la Academia Diplomatică a Universității din Nicosia, Cipru și cercetător asociat la programul Hellenic Foundation for European and Foreign Policy Turcia, un think-tank cu sediul în Atena.
Alexandra Voudouri, jurnalist și analist grec la Macropolis.gr și Athina 9,84FM a declarat pentru BalkanInsight că munca lui Areteos a fost neprețuită pentru „a face legătura între societățile greacă și turcă, ceva care lipsește în zilele noastre. Și ceea ce este cu adevărat trist este că, în esență, Turcia arde această punte”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 06 oct. 2022
, By

Lasă un răspuns

*