default-logo

Referendumul pentru noua Constituție din Chile, asaltat de valuri de dezinformare

Chile se îndreaptă către un plebiscit istoric asupra unei noi Constituții, care să înlocuiască documentul întocmit în timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet, dar votul va avea loc pe fondul unui climat de incertitudine, condus de o furtună de falsități și campanii de dezbinare.
Timp de săptămâni, spoturile publicitare, colportorii stradali și campaniile pe rețelele de socializare au încercat să influențeze opinia spre cele două opțiuni care vor apărea pe buletinul de vot în această duminică: „Aprobare” sau „Respinge”. „Suntem inundați de un tsunami de informații. În ziua de azi, este greu de spus ce este adevărat, fals, părtinitor sau rău intenționat”, spune fostul director de publicitate Eugenio García, citat de The Guardian.
García a contribuit la elaborarea campaniei prin care le-a cerut chilienilor să refuze încă opt ani de guvernare a lui Pinochet, într-un plebiscit anterior, din primăvara lui 1988. „Există asemănări între atunci și acum prin faptul că se doreşte schimbarea structurii morale a țării. Dar ceea ce este în joc de data aceasta este de fapt o miză mult mai mare – face parte dintr-o schimbare globală”, a spus García,
Pe parcursul a 12 luni, o convenție aleasă în mod democratic pentru egalitatea de gen, reprezentând o gamă largă de agende și poziții politice, a lucrat la elaborarea noii Constituții.
Rezultatul procesului este un document remarcabil de progresist, care consacră egalitatea de gen și drepturile indigenilor, extinde protecția socială și garantează protecția mediului.
Dacă această nouă Constituție va fi aprobată, va înlocui documentul din 1980 care, în ciuda reformelor semnificative, păstrează amprentele ideologice ale dictaturii Pinochet, sub care a fost redactat fără aport democratic. În același timp, un val de dezinformare a cântărit foarte mult în timpul campaniei, când chilienii au votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea elaborării unei noi Constituții. „Odată cu primul plebiscit a existat un boom de dezinformare”, susține Valentina Matus, editorul revistei Contexto Factual. În timpul unei campanii televizate din 2021, un partid de dreapta a susținut în mod fals că noua Constituție va schimba imnul național, steagul și chiar numele țării; o altă informație falsă recurentă a fost aceea că proprietatea privată ar putea fi confiscată, conform noii Constituții; un site web al cărui design îl imita pe cel al Convenției constituționale a susținut că se va interzice vânzarea de apă îmbuteliată și de saci de gheață pentru grătare. Practic, mediul online abundă de vârtejuri zilnice de anunțuri false și interpretări înșelătoare. „Încă din prima zi, campania împotriva noii Constituții a manipulat ceea ce am spus și a semănat minciuni”, punctează Elisa Loncón, care a reprezentat poporul indigen Mapuche în Convenție și a fost aleasă primul său președinte.
Ca răspuns la un val de postări false pe rețelele sociale, un congresman a prezentat un proiect de lege care ar sancționa distribuirea de știri false despre Constituție cu o amendă de aproximativ 33 de milioane de pesos (31.000 de lire sterline).
În ciuda campaniei, puțini se îndoiesc serios de integritatea procesului electoral din Chile. În raportul său de țară din 2022, Freedom House a acordat democrației chiliene un rating de 94 din 100 – al doilea cel mai înalt nivel din America Latină – concluzionând că în Chile „cadrul electoral este robust și în general bine implementat”. Dar eforturile de a le permite chilenilor să facă o alegere informată continuă să întâmpine rezistență. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*