◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

DORIN PAVEL, părintele hidroenergeticii românești (Evocare-120 de ani de la naștere)

            Când gândurile ne îndreaptă spre localitatea Lancrăm, aproape de Alba Iulia, ne vom gândi la Lucian Blaga, marele om de cultură al românilor. Simultan vom găsi lângă el pe Dorin Pavel, nepotul lui, care avea să devină unul din cei mai remarcabili ingineri români ai secolului al XX-lea, fondatorul hidroenergeticii românești.

            S-a născut la 31 mai 1900, la Alba, într-o familie de învățători și a urmat școala gimnazială din orașul natal și apoi Colegiul din Orăștie. Și-a desăvârșit pregătirea la Facultatea de Electrotehnică a Politehnicii din Zurich.

            L-a vârsta de 25 de ani a obținut doctoratul în domeniul hidroenergetic, deschizându-i-se remarcabile perspective de a rămâne în învățământul politehnic elvețian, perspective pe care nu le va îmbrățișa, grație dorinței sufletești, personale, de a contribui la dezvoltarea patriei lui din punct de vedere economic, cultural, instruire profesională.

            Deși nu este înțeles de cei care l-ar fi putut ajuta, începe să-și desfășoare activitatea inginerească, cea care îl va duce la funcția de director al Uzinelor Comunale din București, funcție pe care a deținut-o în perioada 1934-1941.

            În paralel își începe și activitatea didactică în învățământul superior, pe care o va continua până la sfârșitul vieții.

Își va dedica o mare parte din timp studiilor apelor țării publicând, în 1933, o remarcabilă monografie intitulată ,,Plan general d’amenagement des forces hydrauliques en Roumanie”, lucrare ce se dovedește utilă și în prezent.

În prima fază a condus lucrările de amenajare hidrografică a lacurilor din zona Bucureștiului, a zonei Bârzavei, Nerei și Timișului, pentru ca apoi sa conducă proiectele din cadrul ISPI și ISPH pentru amenajările râului Sadu,    a cascadelor hidroelectrice ale Bistriței, Argeșului, Oltului, Someșului și Sebeșului.

Nivelul maxim al gândirii tehnice a energeticianului profesor Dorin Pavel îl constituie grandioasa lucrare de la Porțile de Fier, realizată în comun cu Iugoslavia și care rezolva radical navigația pe Dunăre în zona respectivă, punând la dispoziția ambelor țări peste 2200 MV putere instalată, în condiții din cele mai economice.

Profesorul Dorin Pavel și-a desfășurat activitatea și ca profesor universitar, a condus peste 45 de generații de studenți, dintre care unii lucrează și astăzi în domeniul energetic (proiectare, construcții, exploatare).

Prestigioasa activitate științifică este remarcabilă, publicând peste 23 manuale didactice, 44 de cărți și monografii tehnice, 140 de articole puse la dispoziția tehnicii românești și străine.

Pentru rezultatele obținute în lunga sa activitate, profesorul și inginerul Dorin Pavel a fost distins cu numeroase medalii românești și străine, între care Ordinul ,,Meritul științific” și titlul de profesor emerit.

O lucrare de mare valoare autobiografică este ,,Arhitectura apelor”, în care profesorul își povestește clipele vieții cu savoarea și ,,paleta de culori” cunoscute de colaboratorii săi.

Din păcate a fost răpit dintre noi mult prea devreme, la 6 iulie 1979 și a fost înmormântat alături de părinți și strămoși în satul lor de obârșie.

Inginerul Dorin Pavel a fost, prin excelență, un priceput tehnician dar și un mare dascăl, un îndrăgostit de natură, un patriot desăvârșit dar și un fin artist, un adevărat poet al apelor, nu numai un arhitect al lor.

Ingineria și-a găsit, datorită marelui profesor inginer Dorin Pavel, o orientare spre modernizarea urmată de țările civilizate ale lumii.

Ingineri români alături de Academia de Științe Tehnice din România, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Conducerile unităților de producere a energiei electrice  au găsit o modalitate deosebită de a organiza la Sebeș și Lancrăm, începând din 2001, la începutul lunii iunie, Conferința Națională Multidisciplinară – cu participare internațională-,,Profesorul Dorin Pavel-fondatorul hidroenergeticii românești” .

Sebeșul a devenit astfel leit motivul unei manifestări științifice de prestigiu în arealul românesc.

O întrunire care consfințește contacte directe dintre ingineri, specialiști de diferite profesii, efectuarea unui remarcabil și însemnat schimb de idei, de rezultate și păreri în diverse domenii inginerești.

Fiecare ediție a conferinței elaborează în volume de sinteză, elementele inginerești dezbătute și elaborate de participanți, care sunt puse la dispoziția inginerilor, profesorilor și tuturor celor interesați de știința inginerească.

Asociația Generală a Inginerilor din România, apreciază la Sebeș, prin desfășurarea acestor conferințe, menținerea la înalte cote a meseriei de inginer, a dorinței de continuitate a competențelor profesionale inginerești care trebuie aliniate la standardele europene și nu numai.

 

Col(r)lect.univ.Dr.ing. Constantin AVĂDANEI

Președinte al Grupului de Inițiativă ,,CENTENER-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018 ”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *