◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

„În fiecare an, participă iubitori ai șahului și de peste granițe…” Cupa Internațională de Șah „Alexandru Hoțopan”, ediţia a 12-a

În sâmbăta din 25 septembrie, la sediul din Jula al Uniunii Culturale, în organizarea Asociaţiei de Şah a Românilor din Ungaria (AŞARU) a avut loc cea de-a 12-a ediție a Cupei Internaționale de Șah „Alexandru Hoțopan”. Anul acesta s-au înscris 37 de jucători și iubitori ai șahului, printre care au fost atât profesioniști cât și amatori. Deoarece Alexandru Hoţopan, regretatul jurnalist şi şahistul al cărui nume îl poartă competiţia a fost cunoscut şi dincolo de graniţă, competiţia are un caracter internaţional, așadar au participat și jucători din România și Serbia, precum şi români şi unguri din Ungaria.

Evenimentul a început dis-de-dimineață, la ora 8, prin înregistrarea concurenților, după care la ora 9 a avut loc deschiderea concursului, printr-un program susținut de elevii Liceului „N. Bălcescu” din Jula. Elevii Hanna Szöllősi, Virág Sztrein, Petra Selejan și Barnabas Szűcs au susținut un program cultural de poezii, în limbile română şi maghiară, toate poeziile având tematică legată de șah. Selecţia poeziilor şi pregătirea elevilor a fost făcută de profesoara Vera Cser. Apoi, a urmat cuvântul de salut al preşedintelui Asociaţiei de Şah a Românilor din Ungaria, Ioan Cozma, care şi-a exprimat bucuria văzând că s-au înscris la concurs și foarte mulți tineri, precum și copii cu vârste destul de fragede, cel mai tânăr concurent având doar vârsta de 6 ani. 

Cea de-a 12-a ediție a cupei de şah a fost onorată și anul acesta de prezenţa domnului Florin Vasiloni, consul general la Consulatul General al României din Jula. Diplomatul român a fost însoţit de doamna dr. Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad şi de doamna dr. Veronica Demenescu, preşedinta Asociației Societatea Internaţională de Studii Muzicale, cu care Asociația de Șah a Românilor din Ungaria a semnat un contract de parteneriat în vederea participării la un proiect lansat de Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. După cum a anunţat doamna Demenescu, Proiectul RoAct, care a început acum, prin sprijinul acordat pentru AŞARU, va continua în perioada următoare cu ateliere tematice de lectură, muzică, dans, activități interactive, workshop-uri pentru elevi și cadre didactice, un simpozion pe teme de cultură și tradiție românească și evenimente artistice, la Jula, Micherechi şi Chitighaz. Au mai participat la eveniment, Vasile Sucigan, președintele Autoguvernării Româneşti din Jula, împreună cu Beata Condoroş Szöllősi, vicepreședintele aceleaşi autoguvernări. 

Concursul de şah are un rol important în viața comunității românești din Ungaria, deoarece mereu adună la un loc iubitorii șahului și din alte țări, astfel întăreşte şi relațiile transfrontaliere între români. Concursul a început în liniştea caracteristică acestui sport al minţii și s-a sfârșit după patru ore de concentrare maximă, prin anunţarea rezultatelor şi acordarea diplomelor.

„La fel ca în anii precedenți, au sosit la noi concurenți și iubitori ai șahului din Vârșeț, Padina, ambele orașe fiind din Serbia. Au venit și din România, din Arad și Timișoara. Din Ungaria am avut concurenți din Seghedin, Mosonmagyaróvár, Tatabánya, Orosháza, Macău, Újkígyós, Bichișciaba și Jula. Bucuria cea mai mare a fost să văd foarte mulți iubitori ai șahului de vârste mici. Majoritatea au venit de la Palatul Copiilor din Arad, sub coordonarea domnului profesor Mitică Cosma. Ca la fiecare ediție, concursul s-a desfășurat în două categorii, cea de profesioniști și cea de amatori, precum și pe categorii de vârstă. Totodată, astăzi am avut onoarea să ne întâlnim cu doamna Veronica Demenescu, președinta Asociației Societatea Internaţională de Studii Muzicale, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, cu care am devenit parteneri. Am început o colaborarea frumoasă, care sper să rămână în continuare un parteneriat de mare succes”, ne-a declarat Ioan Cozma, președintele AŞARU.

 

Rezultatele ediţiei din anul 2021:

 

Profesioniști:

Categoria „A”

1.Magold Filip

2.Resás Péter

3.Rujon Rodel-Marinel

4.Marjonovic Alex

5.Paraschiv Pan

6.Voina Pau

7.Marjonovics György

8.Gosztolya Ferenc

9.Tamás Kornél

10.Paraschiv Petronela Alexandra

11.Gurzó Bence

12.Vámosi Péter

13.Progai Nicolae

14.Porcza Antal

 

Categoria „B”

1.Virág Máté

2.Hălmăjan Fabian

 

Categoria „C”

1.Hălmăjan Iulian-Teodor

2.Marius Andra-Beatrice

 

Amatori:

Categoria „D”

1.Kratica Jan

2.Ljouko Mihal

3.Jaczkovics Szilvia

4.Giottfried Zsolt

5.Crișan Elena

6.Crișan Cristian

 

Categoria „E

1.Moldovan Răzvan

2.Crișan Alexandra

3.Crișan Cristina

 

Categoria „F”

1.Groza Răzvan

2.Hohn Daniel

3.Prágai Bogdan

4.Kopka David

5.Groza Cătălin

6.Somogyi Melinda

7.Sălăjan Fabian

8.Gurzó Bálint

9.Nădăban Gabriel

10.Cilocu Andrei

 

Din categoria „A”, profesioniști, Magold Filip, la vârsta de doar 13 ani, a câștigat 6 meciuri și a avut doar o înfrângere. La sfârșitul competiției, diplomele și cupele au fost înmânate de către Ioan Cozma, Gheorghe Cozma, Mitică Cozma și de domnul consul Florin Vasiloni. Cupa de Şah „Al. Hoţopan”, ediţia 2021, s-a realizat cu sponsorizări de la Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, Autoguvernarea Românească a Judeţului Bichiș, redacţia săptămânalului „Foaia românească”, Balla Bútor (Jula) şi de la o persoană particulară, Petru Gomboş din Micherechi. 

Următoarea competiţie de şah, cu titlul Cupa „Foaia românească”, ediţia a 12-a, este planificată pe luna ianuarie a anului viitor.

Dar şi până atunci, iubitorii de şah pot participa la cea de-a 31-a ediţie a concursului Erkel Open, care se va organiza în perioada 3–7 noiembrie 2021, în sala festivă a Primăriei din Jula.

A.L.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *