default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Noaptea Bibliotecilor 2021  

În prima sâmbătă a lunii octombrie Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara,   și-a primit prietenii la o nouă întâlnire desfășurată sub genericul Noaptea Bibliotecilor, ediția a X-a. Este una dintre cele mai îndrăgite activități culturale organizate de bibliotecă, o activitate care atrage participanți de toate vârstele. De aceea, Biblioteca Județeană s-a străduit să alcătuiască un program cultural cât mai atractiv, cât mai divers, program care să-i bucure pe cei care trec pragul bibliotecii.  

Programul din acest an a fost alcătuit în așa fel încât să meargă la sufletul fiecărui participant la această activitate.

Primul segment al programului a fost dedicat copiilor care, timp de câteva ore, au avut posibilitatea să se bucure de momente plăcute, pline de veselie. 

Teatrul Dramatic „Ion. D. Sîrbu” din Petroșani a venit în fața micilor spectatori cu piesa de teatru „Aventurile lui Mickey Mouse”, interpretată de actori talentați care au dat viață unuia dintre cele mai îndrăgite personaje de desen animat. Râsetele și aplauzele spontane ale copiilor au fost cea mai clară dovadă a succesului de care s-a bucurat această piesă. 

După lumea desenelor animate, copiii au intrat în universul științei, al tehnologiilor de vârf și, în Sala de Lectură a avut loc un interesant atelier cu tema „Robotică și noi tehnologii”. Atelierul de lucru a fost o activitate în cadrul proiectului „Folosirea noilor tehnologii pentru necesitățile educaționale, sociale și civice ale tinerilor hunedoreni”, proiect derulat de Asociația pentru Protecția și Informarea Cetățeanului și cofinanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara.

Sub atractivul generic „Biblioland”, copiii au putut să se joace în voie, într-un spațiu amplu, unde un tobogan gonflabil, un taur gonflabil, baloane și alte surprize au făcut deliciul sutelor de mici prieteni ai bibliotecii noastre care s-au bucurat din plin de aceste momente, „îndulcite” și de vata de zahăr oferită gratuit. 

La ora 2000 a început concertul cunoscutei trupe TAXI care a delectat publicul atât cu piese noi, cât și cu cântece cunoscute, interpretate de-a lungul  celor peste 20 de ani de când iubitorii de muzică pop-rock așteaptă cu interes fiecare piesă nouă a formației.  

Un spectaculos foc de artificii a încheiat recitalul susținut de trupa TAXI, un recital ce va rămâne multă vreme în inimile celor prezenți.

Menționăm că toate activitățile în aer liber din cadrul Nopții Bibliotecilor s-au desfășurat în curtea spațioasă a Consiliului Județean Hunedoara, spațiu care ne-a fost pus la dispoziție cu aceeași generozitate cu care această instituție ne acordă sprijin ori de câte ori este necesar. 

De fiecare dată, Noaptea Bibliotecilor ne dă ocazia să prezentăm în fața prietenilor noștri fideli, în fața tuturor celor care ne trec pragul, activitatea noastră, specificul și frumusețea muncii de bibliotecar, să atragem cât mai mulți viitori prieteni ai bibliotecii. De aceea, și în acest an a fost organizat un tur ghidat al bibliotecii, cei prezenți primind explicații competente de la bibliotecari despre organizarea bibliotecii, despre profesia de bibliotecar și despre drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care intră în bibliotecă și până când ajunge în mâinile cititorilor.

La această ediție a Nopții Bibliotecilor, vizitatorii au avut prilejul să descopere numeroasele lucrări apărute sub egida Bibliotecii Județene: de la „Județul Hunedoara, monografie” și „Deva, monografie” la revista „Vox libri” și volumul dedicat Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva la împlinirea a 65 de ani de activitate, expuse la Sala de Lectură. 

A urmat o proiecție de film la Sala de Lectură până la ora 100 din noapte, anul acesta aducând în fața publicului ecranizarea unei cărți celebre, tematica fiind „Cartea și filmul”. 

Pe toată durata nopții, la Secția de Artă și Carte Franceză a fost accesibil standul de carte cu vânzare al Grupului Editorial RAO din București.

Și în acest an, „restanțierii” care ne-au trecut pragul în această noapte au fost iertați, iar utilizatorii noi s-au putut înscrie la bibliotecă gratuit.

Pentru Biblioteca Județeană, această ediție a Nopții Bibliotecilor a fost un bun prilej de a ne dovedi profesionalismul și respectul față de cititori, a fost o dovadă a faptului că toate activitățile noastre sunt așezate sub semnul unui profund devotament față de toți cei care ne trec pragul și apreciază tot ceea ce facem. Și de această dată am dorit să demonstrăm că suntem o adevărată instituție de cultură, o instituție a cărei ștachetă a calității se află la un nivel foarte înalt. 

La fel ca în toate proiectele noastre, și pentru Noaptea Bibliotecilor am avut alături Consiliul Județean Hunedoara, care ne-a sprijinit, iar pentru acest sprijin îi suntem recunoscători.  

 

Manager,

Ioan Sebastian BaraDespre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.