◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI ÎȘI ARATĂ DIN NOU REAUA-VOINȚĂ

Așa cum a mai fost menționat, Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP) a intentat un proces în luna iulie 2019 Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru anularea unei decizii referitor la o cerere de finanțare, dar mai ales pentru ca instanța să-l forțeze în al 12-lea ceas să devină transparent. Este aproape sigur că zilele MPRP sunt numărate, dar cu siguranță va fi transferat ca departament la Ministerul Afacerilor Externe.

După o lungă așteptare a apărut și data primei înfățișări la Tribunalul București, 3 decembrie 2019, dar pentru ca să-și mențină reputația de loc al sinecurilor, aroganței și lipsei de respect, șefa acestuia (încă), doamna Natalia Intotero, a semnat o întâmpinare prin care cere declinarea competenței Tribunalului București și anularea acțiunii ca fiind neîntemeiată. Fără a intra în detalii juridice, nu putem decât să ne arătăm dezamăgirea față de această atitudine incredibilă care denotă o lipsă de respect și considerație față de organizațiile din diaspora și în special față de o parte a jurnaliștilor reprezentați de către AJRP.

Ministrul Intotero va rămâne în istorie pentru o premieră : o organizație cu sediul în afara României, i-a intentat proces pentru lipsă de transparență, iar ministerul a reacționat la fel de lipsit de transparență și fără a fi dispus la un dialog cu cei pe care ar trebui să-i considere clienți.

Așteptăm cu nerăbdare prima înfățișare și sperăm ca justiția română își va face datoria.

În continuare prezentăm un mesaj pe care l-am primit din partea unei alte organizații nemulțumite de acest minister-fantomă:

Numele meu este Romeo Crăciun. Sunt redactor șef- adjunct al ziarului românesc Libertatea Cuvântului din Cernăuți și vă scriu în legătură cu articolul Dvs. „MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI NU VREA SĂ SPUNĂ CINE ȘI CUM APROBĂ FINANȚĂRILE ÎN DIASPORA”. Vreau să vă felicit pentru curajul de a face public meschinăriile care au loc în cadrul unei importante instituții a statului român. La rândul nostru Vă comunicăm că avem o experiență tristă de colaborare cu acest minister. În anii anteriori am beneficiat de un sprijin financiar neînsemnat din partea acestui organ al administrației de stat. Bunele relații au luat sfârșit în momentul când am solicitat printr-o scrisoare oficială explicații referitoare la criteriile după care se ghidează comisia de evaluare a proiectelor depuse pentru finanțare. Din păcate, nu am primit nici un răspuns. În schimb se pare că am călcat pe bătătură oficialii ministeriali, care ne-au trecut pe lista neagră. La acel moment Libertatea Cuvântului avea aprobat un proiect în valoare de aproximativ 10.000 de euro. Au refuzat să mai contacteze cu noi, pentru ca în ultima a zi a anului să ne comunice prin telefon că anul financiar s-a încheiat și „sincer, ne pare rău!”. Am adresat o scrisoare deschisă în care am solicitat ca aceste fonduri să fie direcționate pentru restaurarea Casei Memoriale Aron Pumnul din Cernăuți, unde o perioadă a locuit Mihai Eminescu, care acum a devenit o ruină și un loc de refugiu pentru persoanele fără adăpost. După cum era de așteptat, nu a urmat nici o reacție. Este mare păcat că acest Minister al Românilor de Pretutindeni rămâne o instituție netransparentă și măcinată de corupție. Poate că a sosit momentul ca organele competente să investigheze cum sunt cheltuiți banii publici în România.
Al Dvs. sincer și fără ranchiună, Romeo Crăciun
P.S. Libertatea Cuvântului este un ziar de expresie românească care apare săptămânal grație generozității unui bun român din Cernăuți, Mihai Grosu. La etapa actuală avem cinci mi de abonați și suntem unica publicație periodică românească din Ucraina cu cel mai mare tiraj. Căutați-ne pe internet și mult succes!

Autor: Cristian Bucur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *