default-logo

Verticalitate și demnitate, virtuți ale jurnalistului

Recent, în cadrul ,,Întâlnirilor de luni”, la sediul UZPR Timiș, din Timișoara, domnul prof. univ. dr. Dumitru Mnerie a prezentat asistenței o teamă inedită, referitoare la portretul jurnalistului modern în slujba adevărului și în ton cu inevitabila realitate a unui timp în continuă mișcare și incertitudine.

Înainte de a trece la dezbateri, domnul Dumitru Buțoi, membru UZPR Timiș, a prezentat pe scurt comemorarea comună a celor doi titani ai jurnalismului românesc, Pamfil Șeicaru și Doru Dinu Glăvan, săvârșită la Mânăstirea Sfânta Ana de la Orșova, la un an de la înălțarea la cer a celui ce a fost un profesionist de excepție și președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, prin bunăvoința preoților Mihai Zorilă, Iulian Nedelcu, Crăciun Pufan, maica stareță Justina Popovici și a domnului Andrușa Vătuiu, membru UZPR. S-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor plecați dintre noi: Nicolae Danciu Petniceanu, Cezar Florea Ioana, Vasile Vancea, Doru Dinu Glăvan.

Din cuprinsul acestei vaste teme dezbătute, redăm câteva elemente definitorii și relevante a tot ceea ce presupune munca în domeniul informației, creației și comunicării în slujba comunității și nu numai.

Codul deontologic al UZPR:

 „respectul pentru adevăr și informarea corectă a publicului” sunt imperativele supreme ale jurnalistului;

 misiunea jurnalistului este de a informa publicul cu privire la evenimentele care se derulează în diferite domenii ale societății, de la cel politic, social, cultural, sportiv, până la cel monden.

Jurnalistul este dator:

 să exercite dreptul inviolabil la libera exprimare;

 să caute să respecte și să comunice faptele;

 să semnaleze neglijența, injustiția și abuzul de orice fel;

 să reflecte societatea în ansamblul și diversitatea ei.

 

Jurnalistul

Aparține unei redacții – angajat / retribuit / plătit pentru servicii (dependent de o retribuție/onorariu);

Freelancer – independent.

 

Doru Dinu Glăvan, într-un interviu acordat în primăvara anului trecut Revistei „Frontiera”, spunea că „după anii ’90, de când cu libertatea de exprimare, s-a format o gardă tânără de jurnaliști. Din păcate, mersul lor frumos înainte a fost umbrit… de o căpuşare a presei de către politic și economic și în multe cazuri de interes material”.

Într-un alt interviu, dat în exclusivitate ziarului „Răsunetul”, județul Bistrița- Năsăud, liderul UZPR reliefa unele deficiențe întâlnite în presa românească, mai ales în cursul anului 2020:

România are o presă bună sau are o presă așa cum este în toată lumea, cu aceste deficiențe pe care le sancționează opinia publică care este nemulțumită, dar nici nu prea vine nimeni în ajutorul ei ca să respire un aer mai curat și neopresat de forțe politice, de forțe financiare sau de forțe oculte”. În continuarea interviului se sesizează existența în presă a unui „… contrasens, adică cei care au procedat la altfel de știri punând în antiteză unele atitudini, unii ajungând până la un capăt de fake news – știre greșită, dar pe care este greu să o categorisești dacă nu ai toate argumentele.”

A consemnat Grigore MÂINEA / UZPR Timiș

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*