◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Curtea de Argeș a sărbătorit Ziua României cu sute de participanți la ceremonie

Anul 1918, când se sfârșea Primul Război Mondial, a reprezentat, totodată, şi încheierea procesului de formare a statului naţional unitar român. Gândul de a se uni într-un stat consolidat între graniţele fireşti i-a urmărit pe înaintașii noştri multe secole la rând, ca un vis care a rămas prea multă vreme neîmplinit. Dorința aceasta incandescentă a izvorât din conștientizarea unităţii în materie de structură sufletească, de limbă şi de folclor, peste care străjuia în permanenţă credinţa. Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu patria-mamă România a reprezentat nu numai împlinirea acestui vis secular, ci şi trecerea ţării într-o nouă etapă istorică. La 18 noiembrie/1 Decembrie 1918 a avut loc, la Alba Iulia, Adunarea Naţională, la care au fost prezenți peste 1.200 de delegaţi aleşi şi peste 100.000 de oameni veniţi din toate părţile Transilvaniei. Adunarea a fost deschisă de Gheorghe Pop de Băseşti. Într-o atmosferă de puternic entuziasm popular, prin glasul lui Vasile Goldiş, Marea Adunare Naţională a proclamat Unirea Transilvaniei cu România.

În cartea de memorialistică „Hronicul şi cântecul vârstelor”, Lucian Blaga evocă atmosfera din ziua de 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, de la Marea Adunare Naţională la care participase împreună cu fratele său mai mare, Lionel: „Era o roire de necrezut. Pe câmp se înălţau ici-colo tribunele de unde oratorii vorbeau naţiunii… În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv”. Retrași, seara târziu, în satul natal, Lancrăm, aceștia au auzit dintr-o curte un strigăt de copil: „Trăiască România dodoloaţă!” (dodoloţ însemna în regiune „rotund”).

Actele de Unire au fost prezentate Regelui României, Ferdinand I şi Guvernului de la Bucureşti. Ca urmare a Unirii Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei, în 1918, România a devenit o ţară de mărime medie. Suprafaţa a crescut de la 138 de mii km pătraţi, în 1915, la 295.049 km pătraţi, în 1918, ocupând locul al 10-lea în Europa, iar populaţia a ajuns, în 1919 la 14.700.000 locuitori. La 4 iunie 1920, prin Tratatul de la Trianon, Ungaria a recunoscut Unirea Transilvaniei cu România, iar la 26 octombrie 1920, prin Tratatul de la Paris, marile puteri au recunoscut Unirea Basarabiei cu România: „O Românie reunind la sine pe toţi fiii săi pe care vicisitudinile timpurilor i-au risipit. O Românie puternică va fi garantă păcii şi înţelegerii în Orient” – spunea I.C. Brătianu…

Așadar, în 1918 s-au adunat împreună într-o țară numai a lor românii „în cuget și simțiri”, ducând, astfel, la bun sfârșit demersurile începute de Mihai Viteazul în 1600… La Curtea de Argeș, ca în fiecare an în această zi semnificativă, pe platoul ce se întinde în fața statuii domnitorului s-a derulat festivitatea închinată Zilei Naționale a României. În ciuda faptului că prima zi de iarnă a debutat și cu prima ninsoare a sezonului, cu frig și ceață, sute de argeșeni de toate vârstele s-au alăturat organizatorilor pentru a sărbători cu toții Marea Unire și a-și manifesta patriotismul: o mulțime de oameni plini de culoare și de energie, cum mai rar s-a văzut în ultima vreme în Orașul Regal. Aproape fiecare și-a asortat la ținută un element tricolor, de la fulare și cocarde, până la stegulețe, iar atunci când s-a strigat „La Mulți Ani, România!”, din mulțime s-a răspuns cu însuflețire prin aceeași urare de bine.

Vreme de trei ceasuri, participanții au avut ocazia ca, înainte de ceremonie, să viziteze mini expoziția de tehnică de luptă a instituţiilor din cadrul M.A.I. şi MapN, primind, firește, informații interesante, dar și acordul de face fotografii. Au fost aduse, spre încântarea mai ales a copiilor, camioane de transport trupe DAC, mijloace auto moderne, care transportau o barcă pneumatică de salvare, autospeciale, Staţia de radio Falcon, echipată pe şasiu Chevrolet, elemente de artilerie din dotarea Vânătorilor de Munte – brandurile de calibrul 120 şi de 82 mm,carmamentul individual de infanterie, pistoletul de 9 mm, pistoalele mitralieră tip AKM, mitraliere şi puşti cu lunetă de calibrul 7,62 mm, clasicul aruncător de grenade AG7 sau noile staţii de radio portabile tip Harris, compatibile cu cele din trupele NATO.

Festivitatea a debutat la ora 13.00 cu prezentarea onorului oficialităţilor şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, după care s-a intonat Imnul Naţional al României. Printre cei prezenți la ceremonie s-au numărat reprezentanți ai administrației publice locale, ai Jandarmeriei Argeş, ai Batalionului 33 Vânători de Munte POSADA, ai Detaşamentului de Pompieri Curtea de Argeş, ai Poliţiei, ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, consilieri locali și membri ai mai multor partide, militari rezervişti, directori de instituţii din municipiu, profesori etc. După acest moment solemn s-a continuat cu oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți condus de stareţul Mănăstirii Curtea de Argeş, Caliopie Ichim, şi preotul militar Gheorghe Grigore.

Nelipsit a fost mesajul din partea ÎPS Calinic, rostit de către starețul Caliopie, care a început cu un citat din istoricul Florin Constantiniu – „Marea Unire de la 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Ea este fapta istorică a întregii națiuni române!” – și a continuat cu vorbele de duh ale chiriarhului – „Ziua Națională a României este pentru noi, românii, un moment de aleasă sărbătoare, de solemnă omagiere a istoriei și de sfântă aducere aminte pentru înaintașii noștri care s-au jertfit pe altarul unității naționale. Conștiința unității de neam și de credință a fost evidențiată de biserica neamului românesc prin traducerea, tipărirea și distribuirea cărților în limba română pentru întreaga seminție românească. Prin lucrarea culturală și duhovnicească a bisericii s-au pus bazele limbii române literare, care a consolidat conștiința de unitate națională”, încheind cu mesaj de binecuvântare.

Comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte POSADA, lt. col. Costinel Popa, a punctat: „Anul acesta se împlinesc 104 ani de la unirea tuturor românilor într-un singur stat. Crearea statului național unitar român este sărbătorită atât pe întreg teritoriul României, cât și de către românii ce locuiesc în afara frontierelor ei. De Ziua Națională, mai mult decât în oricare altă zi a anului, avem datoria să omagiem trecutul, să prețuim prezentul și să insuflăm generațiilor tinere idealurile naționale! În anul 1918, armata României avea misiunea să apere hotarele țării unite. În anul 2022, apărarea granițelor noastre coincide cu apărarea flancului de est al Alianței Nord-Atlantice și a frontierei de stat a Uniunii Europene!”.

Printre entitățile înscrise la depunerea de coroane s-au numărat: Consiliul Local Curtea de Argeș, Batalionul 33 Vânători de Munte POSADA, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – Filiala județeană Argeș POSADA, Asociația Revoluționarilor Curtea de Argeș, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, Liceul Tehnologic „Regele Mihai I”, Cabinet parlamentar Remus Mihalcea, Cabinet parlamentar Mircia Chelaru, PSD, PNL și USR Curtea de Argeș.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, s-a derulat și festivitatea de acordare de diplome și premii pentru rezultate remarcabile obținute la Alpiniada Vânătorilor de Munte, etapa finală pe forțele terestre, următorilor: plt. maj. Valentin Diaconescu; plt. maj. Mădălin Moise, plt. maj. Mihai Dincă, sg. maj. Florin Stănescu, sg. maj. Codruț Teacă, sg. maj. Bogdan Bieriu, fruntaș Radu Iordache, fruntaș Marian Ghioroaie, fruntaș George Ioniță, fruntaș Andrei Teacă, soldat Marian Pârcălabu, soldat Alexandru Florin Prodan, soldat Ion Florin Pușcaș.

Pentru profesionalism și devotament, comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte POSADA, lt. col. Costinel Popa, a înmânat moneda reprezentativă a batalionului pentru: lt. Mihai Alexandru Banu, plt. adj. în rezervă Gheorghe Florescu, plt. adj. Petre Savu, plt. maj. Alin Marinescu, plt. maj. Mihai Grecu, plt. maj. Cosmin Cuceanu, plt. Cătălin Prodan, caporal Mihai Tuică, caporal Andrei Beșleagă.

În fine, instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională din garnizoana Curtea de Argeș li s-au acordat Diplome de excelență: Unitatea Militară 01042, Detașamentul de Jandarmi, Detașamentul de Pompieri, Poliția Municipiului, Filiala Județeană Argeș Posada a C.M.R.R..

Festivitatea dedicată Zilei Naționale a României s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, însoțită de tehnica de luptă și intervenție specifică structurilor de apărare, siguranță națională și ordine publică. Garda de Onoare a fost comandată de lt. Mihai Alexandru Banu. În aplauzele participanţilor, a avut loc defilarea de tehnică şi personal aparţinând structurilor din cadrul MApN, M.A.I. şi I.G.S.U..

La Mulți Ani, dragi români!

 

Cristina MINCU / UZPR

redactor șef Ziarul Argeș Expres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *