◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Metodele de combatere a sărăciei energetice, nou motiv de disensiuni între statele UE

În timp ce statele membre ale UE oferă sprijin financiar gospodăriilor sărace afectate de creșterea facturilor la energie, Comisia Europeană se concentrează pe soluții pe termen lung, cum ar fi eficiența energetică și sursele regenerabile, care au potențialul de a „eradica sărăcia energetică” odată pentru totdeauna, afirmă oficialități ale UE citate de Euractiv.

Sărăcia energetică este „o problemă preexistentă” la creșterea actuală a prețului energiei, care este legată de incapacitatea oamenilor de a-și plăti facturile la combustibilii fosili, a declarat Adela Tesarova, un oficial al departamentului de energie al Comisiei. „Vrem să evităm ca decarbonizarea să înrăutățească această problemă”, a spus ea, adăugând că acesta este motivul pentru care executivul UE a propus crearea unui fond pentru climatul social în valoare de 72,2 miliarde de euro, pentru perioada 2025-2035.

Aproximativ 31 de milioane de europeni trăiesc în sărăcie energetică și nu își pot menține casele suficient de calde, potrivit cifrelor Eurostat. Schemele de sprijin direct pentru venituri, cum ar fi tichetele de energie ale Franței, sunt sprijinite de Comisia Europeană, care a prezentat o serie de măsuri pentru a aborda creșterea prețurilor la energie – pe termen scurt. Pe termen lung, Comisia a prezentat „măsuri structurale” pentru a spori eficiența energetică și sursele regenerabile, care vor reduce dependența Europei de combustibilii fosili. „Dacă oamenii nu sunt dependenți de combustibilii fosili, nu vom avea sărăcie energetic”, a punctat Tesarova.

Liderii UE au discutat subiectul la un summit recent, dar nu au putut ajunge la o poziție comună, din cauza dezacordurilor cu privire la piața de carbon a blocului comunitar. Spania și Polonia au îndemnat UE să reducă prețurile volatile de pe piața carbonului prin limitarea activității speculative, o poziție în contradicție cu cea a altor țări, inclusiv Germania. În cazul Cehiei și Slovaciei, cheltuielile cu energia depășesc deja 20% din bugetul mediu al gospodăriilor, iar în cazul României, Ungariei și Bulgariei, ponderea cheltuielilor cu energie este de aproximativ 15%.

Potrivit lui Dimitri Vergne de la organizația de consumatori BEUC, întreaga discuție despre sărăcia energetică trebuie reîncadrată: „Prea des problema sărăciei energetice este abordată ca o problemă de politică socială și punctul nostru de vedere ca grup de consumatori este că este în primul rând o problemă sistemică și implică întregul sistem energetic și infrastructura acestuia.

Concentrându-se doar pe politica socială, UE va atenua impactul social al creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor săraci, dar nu va aborda niciodată cu adevărat cauzele fundamentale ale sărăciei energetice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *