◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Italia înăsprește regulile de salvare a migranților pe mare

Guvernul Italiei a aprobat măsuri de amendare a organizațiilor caritabile care salvează migranții pe mare și le confiscă navele dacă încalcă un nou set de reguli mai stricte. Un decret al cabinetului, văzut de Reuters, spunea că aceste nave ar trebui să solicite un port și să navigheze către el „fără întârziere” după o salvare, mai degrabă decât să rămână pe mare în căutarea altor ambarcațiuni migrante aflate în primejdie.

De asemenea, navele ONG-urilor trebuie să-i informeze pe cei de la bord că pot cere protecție internațională oriunde în Uniunea Europeană, se arată în decret. Căpitanii care încalcă aceste reguli riscă amenzi de până la 50.000 de euro, iar încălcările repetate pot duce la sechestrarea navei, relatează EURACTIV.

În prezent, misiunile organizațiilor caritabile sau ale organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) în centrul Mediteranei durează de obicei câteva zile, bărcile de caritate completând diferite operațiuni de salvare și luând adesea sute de oameni la bord.

De la preluarea mandatului, guvernul premierului Giorgia Meloni a vizat activitățile organizațiilor caritabile de salvare pe mare, acuzându-le că facilitează munca traficanților de persoane.

Organizațiile de caritate resping acuzațiile. Riccardo Gatti, care se ocupă de o navă de salvare condusă de Doctors Without Borders Charity, a declarat pentru cotidianul La Repubblica că decretul face parte dintr-o strategie care „crește riscul de deces pentru mii de oameni”. Regulile care fac mai dificilă efectuarea mai multor salvări sunt „inacceptabile din punct de vedere etic”, a spus el.

Aproximativ 102.000 de migranți au debarcat în Italia în 2022, arată datele Ministerului de Interne, comparativ cu aproximativ 66.500 în aceeași perioadă a anului trecut, 34.000 în 2021 și un vârf de peste 181.000 în 2016.

Un document din biroul ministrului de Interne Matteo Piantedosi spunea că doar aproximativ 10% dintre cei care au ajuns în Italia în 2022 au fost aduși la țărm de ambarcațiunile ONG-urilor. Cu toate acestea, aceste bărci au acționat ca un „factor de atracție” pentru cei care fac călătoria periculoasă peste Mediterana din Libia. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *