◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

UE pregătește combaterea transformării informației în armă

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a accelerat procesul de transformare a informației în armă și de dezinformare, iar UE își reorientează eforturile pe combaterea tentativelor de manipulare, a declarat un oficial al UE la un eveniment recent, găzduit de EURACTIV.

„Nu există nicio îndoială că democrația este amenințată, vedem asta în Europa și în Statele Unite. Dacă nu luptăm pentru asta, totul va fi pierdut”, a declarat Wojtech Talko, membru al cabinetului comisarului pentru valori și transparență al UE, Vera Jourová.

Există o îngrijorare crescândă în rândul oficialilor UE cu privire la perspectiva unor noi încercări ale actorilor străini de a influența alegerile și activitatea politică din blocul comunitar. Ca răspuns, parlamentarii UE au dezvăluit o serie de reforme legislative menite să reducă influența financiară străină asupra partidelor politice și a alegerilor și a publicității politice, ca parte a unui Plan de acțiune european mai larg pentru democrație.

Întrebată cum pot companiile tehnologice să consolideze democrația europeană, Nanna-Louise Linde, vicepreședinte pentru Afaceri Guvernamentale Europene pentru Microsoft, a spus că „tehnologia digitală joacă un rol ca armă, dar poate servi și ca instrument de protejare a valorilor democratice. Putem ajuta la combaterea dezinformării”.

Au existat indicii în ultimele săptămâni că unii giganți ai tehnologiei fac lobby pentru a limita domeniul de aplicare al proiectului de regulament al UE privind publicitatea politică, care face parte din Planul de acțiune pentru democrație al blocului, și are ca scop sporirea transparenței publicității politice și combaterea dezinformării în campaniile electorale. Legislatorii UE doresc ca proiectul de lege să fie în vigoare înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European, programate pentru primăvara anului 2024.

Miniștrii UE adoptă o atitudine deosebit de dură cu privire la regulile privind publicitatea politică în ultima lună premergătoare alegerilor, susținând modificări ale legii care ar impune furnizorilor de publicitate să adreseze notificări și să furnizeze informații despre reclame în termen de 48 de ore. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *