◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

„Ateneu”, ianuarie 2023

A apărut la Bacău primul număr din 2023 al revistei de cultură „Ateneu”. Așa cum ne-a obișnuit, sumarul revistei ne asigură de calitatea materialelor și de „politicile” interdisciplinare ale redacției, care se dovedește a fi interesată de a acoperi cât se poate de dinamic mai multe zone artistice.

Adrian Jicu își alege pentru cronica literară un roman care devine din ce în ce mai cunoscut publicului larg, e vorba de „Solomonarul” – Florin Chirculescu. Reținem: „Personajul-cheie al cărții este însã Solomonarul, apariție fantomatică, plină de subînțelesuri. El asigură transferul între diversele paliere ale romanului, făcând posibilă întâlnirea lui Emin și a contemporanilor săi cu personaje din interbelic sau din prezent. Ipostaziat în cerșetor sau om al străzii, el încheagă substanța epică asigurând circulația ideilor între nodurile tematice ale unei narațiuni multistratificate, cu elemente fantastice”. În mod evident, romanul în discuție nu echivalează cu romanul clasic, de tip, biografic, ci propune sub forma unui text supra-etajat o alternativă plină de farmec, cu un plus de mister. O posibilă ecranizare în viitor?

Mi-a atras atenția și recenzia dedicată de Carmen Mihalache volumului „Teatrul ca rezistență”, scris de Cristina Modreanu. „Nevoia vitală de demnitate” găsește uneltele potrivite pentru a lectura și valoriza această preumblare printre mărturiile unor oameni de teatru care au fost vizați în trecut de securitate. La „Turnul cu ceas” Ozana Kalmuski-Zarea ne face plăcută surpriză de a întocmi câteva „glose” interesate de estetica și tiparele romanticului, plecând de la constatarea cât se poate de validă: „Căutarea implică întotdeauna o stare complementară: neliniștea”. Ce ordine vor fi instituit Eminescu, Beethoven, Schubert, Chopin, Ceaikovski, Brahms – în parte, urmează să aflați din prezentul material.  Ioan Dănilă dedică o pagină preocupărilor cu care ne-a obișnuit, dovedind implicit de fiecare dată că are tenacitate, dublată de darul (mai rar azi!) de a construi. Așadar, Teleșcoala Ateneu, articole dedicate limbii române, cât și casei Alecsandri. La cinematecă ne invită Violeta Savu, care întocmește o fișă-critică la pelicula „The Banshees of Inisherin”, regizată de Martin McDonagh, avându-i în rolurile principale pe Colin Farrell și Brendan Gleeson. Aceeași Violeta Savu inițiază un interviu cu Luminița Radu, având în centru mai ales pasiunea pentru grafică: „Albul și negrul sunt suficiente pentru a spune tot”. Rubrica „Poesis” ne oferă texte semnate de Iraida Darmancev, Ana Ardeleanu, George Nina Elian. Decupez de la ultimul: „nu te uita la ceas / nu te uita la termometru / nu-ți va folosi la nimic // negura a devenit un continuum / ca și timpul // tot ce se mai înalță la cer / e fumul crematoriilor // (ochii mei au culoarea morții) // știu: încă mă cauți / dar sunt foarte departe //  și oarecum trist // afară ninge subțire / ca un drum pe care îl uiți” („Afară ninge subțire”). De neratat este și proza lui Adrian Mureșan „Septembrie a fost un an bun”. Mai semnalăm „Din nordul Bucovinei, o carte zguduitoare despre Eminescu” (Doina Cernica), „Ieșirea din logica euclidiană a poeziei lui Ion Barbu” (Adrian Lesenciuc), „Prejudecățile: infern și provocare eternă”, dar și „Atelierul de lectură experimentală” inițiat de Daniel Ștefan Pocovnicu (de această dată despre cititul reactiv). La „Meridiane”, o călătorie inspirată prin Iordania, avându-l drept „ghid cultural” pe Ștefan Radu!

 

Marius Manta

UZPR Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *