◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Avanpremieră la Muzeul Eparhial – Galați. S-a deschis Panteonul marilor oameni de cultură și de presă

În 2 februarie, la capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos a fost Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, însoțit de un sobor de preoți din care nu lipsea părintele-director Cosmin Ilie.

Liturghia cerească a adus celor prezenți cerul pe pământ, prin rugăciune, prin lina cântare bizantină interpretată de Arhiereul Dunării de Jos și de un grup de tineri de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați…

S-a slujit, îndeosebi, în limbile română și ucraineană, între oaspeți fiind și părintele Constantin din Odesa, prezent la Galați, împreună cu familia.

Un însuflețit și însuflețitor cuvânt de folos a rostit Înaltpreasfințitul Părinte Casian după Sfânta Liturghie, ocazie cu care am aflat despre îndoiala Sfântului Simeon, care nu credea că-L va vedea pe Dumnezeu, în timpul vieții pământești; păcat care ne dă și nouă târcoale când se pune problema „vederii” lui Dumnezeu, prin puterile lui creatoare și Lumina Sa neînserată. Cu o retorică de zile mari, cum ne-a obișnuit, Părintele nostru Casian a explicat celor de față de câte feluri este lumina, mai ales, cu ce fel de „arme” trebuie să alergăm în viața noastră ca să dobândim Lumina neapusă a veșniciei.

Sărbătoarea împărătească a fost parcursă cu pace și nădejdea învierii de apoi a celor care au plecat din această lume. Nici e această dată, rugăciunea de pace și liniște pentru frații ortodocși din Ucraina nu a încetat… Prin rugăciune, cei prezenți au avut posibilitatea să trimită un gând de recunoștință tuturor slujitorilor din Scaunul Dunării de Jos, în mod special, Episcopului Partenie Clinceni (1886-1902). Timp sfințit de Dumnezeu, când a rânduit zidirea somptuosului Palat Episcopal, la 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei „Întâmpinarea Domnului” și a întregului Palat. Râvnitul Palat a fost naționalizat în 1963 și folosit ca Muzeu de Artă Contemporană, retrocedat în anul 2004, restaurat din temelii între anii 2012-2014, prin grija actualului Arhiereu al Dunării de Jos, astăzi, Muzeul Eparhial dă mărturie despre timpuri regale. Este într-o excepțională stare și are brațele deschise, pentru manifestările ce au drept scop latura identitară a Dunării de Jos și a Țării. Adeseori, generoasa curte este plină de armonia tinereții, cu ocazia unor concerte, organizate aici…

În momentele speciale ale Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop i-a pomenit în rugăciune pe artistul plastic Sergiu Dumitrescu, la șapte ani de la trecerea la cele veșnice; pe gălățeanul Sandu Florentin, abia plecat dintre noi și istoricul Paul Păltănea, alături de triada de ziariști Radu Macovei, Grigore Lazarovici, Victor Cilincă.

A urmat un mini-concert, susținut de elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” – Galați, de la clasele primare și gimnaziale. Drept mulțumire, cei mici au primit aplauze, binecuvântari arhierești și invitația Înaltpreasfințitului Părinte Casian de a repeta la pianul Muzeul Eparhial.

Ziua de hram a fost încheiată cu o expoziție la sala „Sergiu Dumitrescu”, înzestrată cu lucrări și obiecte care au aparținut artistului, dar și ziaristului Radu Macovei. În spațiul generos al sălii, s-a conturat o pagină consistentă de istorie a presei gălățene din ultimii treizeci de ani, și mai bine. Sunt expuse medalii, diplome, cărți de autor: Radu Macovei, Grigore Lazarovici, lucrări de artă, obiecte care au aparținut Maestrului Radu Macovei, donate de doamna prof. univ. Viorica Macovei, prin Filiala UZP „Radu Macovei” – Galați.

 „Abia acum simt că această sală a căpătat un suflu nou, are suflet. Această expoziție, de excepție, este o formă extraordinară de a-i reține acasă, pe acești doi oameni de cultură ai Galațiului. La sărbătoarea Mărțișorului, vom reveni aici și vom face un moment de aducere aminte, a ziaristului Radu Macovei. Iată, avem deja două personalități prezente într-o formă precisă, concludentă, în Muzeul Eparhial, și asta arată generozitatea dnei profesoare Macovei, care s-a gândit că vizibilitatea mai mare este o piedică în calea uitării”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

Referindu-se la memoria identitară, care în cazul personalităților noastre se identifică cu cea a comunității pe care a slujit-o, Arhiepiscopul Dunării de Jos a subliniat: „Nu trebuie să așteptăm ca sute de ani să treacă peste obiecte, deoarece, memoria noastră de astăzi este foarte scurtă și din acest motiv, trebuie să-i împiedicăm pe cei cu memoria scurtă, amintindu-le de istoria noastră, de momentele importante din comunitatea noastră, cu astfel de stop-cadre. În expoziția aceasta, succintă, redescoperim frânturi din viața noastră, din istoria comunității, aspecte care ne dau dreptul să continuăm viața, cu bucurie. Trebuie să acceptăm că moartea trupului nu-i egală cu moartea sufletului. Există o viață care continuă și după ce plecăm de aici. Sunt sigur că, într-o bună zi, va fi completat acest colț din Muzeul Eparhial cu alte obiecte, de la alți ziariști: Grigore Lazarovici, Victor Cilincă. Avem oameni mari care trebuie lăsați să ne povestească mereu câte ceva!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

În contextul emoționantei întâlniri, Ierarhul din Cetatea Sfântului Andrei a amintit despre câteva momente esențiale care leagă Biserica de la Dunărea de Jos de cotidianul „Viața liberă” – Galați. Între acestea, începuturile periodicului eparhial „Călăuză ortodoxă” care a căpătat contur, cu o mână de redactori: Radu Macovei, Grigore Lazarovici, Violeta Ionescu și, la tehnoredactare, Camelia Lupu. Toți au lucrat cu sârg, adeseori, fără o mică pauză de masă, pentru a putea trimite cotidianul la tipar pentru a doua zi, și a face, la timp, și revista… „Când simțeam că nu mai avem deloc vlagă în noi, hop, apăreau părintele Episcop-vicar Casian Crăciun, alteori, părintele Lucian Petroaia sau părintele vicar Daniil Oltean, cu câte cu coș de merinde, făcute de maici și binecuvântate și ne reveneam”, povestea Camelia Lupu, despre acele începuturi.

Pe lângă găzduirea evenimentelor cultural-spirituale, relatate la zi, un alt proiect care a fost menționat de Arhiepiscopul nostru este cel al paginii de „Credință”, pagină care a funcționat săptămânal, de vineri-14 ianuarie 2005 până în august 2011, apoi, bilunar până în martie 2014, cu acceptul și deschiderea pentru Bine și Frumos a ziaristului Radu Macovei.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a primit, cu bucurie, rugămintea ziariștilor de a găzdui, temporar, la Muzeul Eparhial, bustul ziaristului Radu Macovei, pentru comemorarea celor 80 de ani de la naștere.

„Temelia ziarului Viața liberă, care este o instituție mare și importantă, trebuie să se vadă mai des. Împreună cu ziariștii care au reflectat viața Bisericii, în acest cotidian, sperăm să adunăm cât mai mult material și să le așezăm în volume care să ilustreze lucrarea cultural-spirituală, social-filantropică a Bisericii, găzduită în paginile cotidianului Viața liberă. Și dacă, în plan comunitar, în urbea noastră sunt realizări cultural-spirituale, sociale, ele se datorează și acestei cooperări de excepție. Sufletul nostru, al echipei de atunci, nu va muri niciodată… Aici rămâne. Sunt fericit să spun că am inaugurat astăzi, aici, Panteonul Marilor oameni de cultură și de presă de la Galați!”, a spus, în încheierea întâlnirii cu ziariștii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

 

Maria Stanciu

Foto: Arhiva ADJ și Vasile Caburgan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *