◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Ion Ioniță, vernisajul expoziției „Arhitectură creștină în spațiul românesc”

Joi, 2 februarie 2023, ora 12, la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești, a avut loc vernisajul Expoziției „Arhitectura creștină în spațiul românesc”, colaje din pai, a arhicunoscutului autor ploieștean Ion Ioniță.

Activitatea a fost deschisă de către doamna Mihaela Radu, director al Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești, care a apreciat faptul că din paie se pot realiza lucruri atât de minunate, cât și efortul pe care l-a făcut și îl face domnul Ion Ioniță de a lucra, panota, expune lucrări proprii cu care încântă comunitatea.

Adrian Zagorodnei, președintele Cenaclului „Arcade – Ioan  Titus Drăghicescu”, i-a prezentat pe invitații de onoare ai acestei activități festive: preotul Mihăiță Stroe, protoiereu, epigramistul Constantin Tudorache, prof. Traian D. Lazăr, jurnalist Serghie Bucur,  poetul Nicolae Stanciu, profesorii: Nelu Stan și Ioan C. Petrescu.

De asemenea, a evidențiat tripla semnificație a festivității de la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”: vernisarea expoziției, împlinirea vârstei de 81 de ani de către autorul ei, Întâmpinarea Domnului.

Preotul Mihăiță Stroe a asemănat Sărbătoarea Intrării  Domnului în templu  cu intrarea într-un templu al culturii prin artă și, în mod special, prin expoziția aceasta al  cărei scop este de a ne aduce lumina, bucuria în suflete și în viață, de a ne face mai buni.

Aprecieri la adresa expoziției și a autorului ei au fost făcute și de Serghie Bucur, Nelu Stan, Traian D. Lazăr, Nicolae Stanciu. Cu toții au apreciat pasiunea autorului, consecvența efortului făcut pentru realizarea acesteia pentru a aduce frumosul în sufletele oamenilor.

Prof. Traian D. Lazăr a evidențiat un aspect mai puțin cunoscut al activității maestrului Ion Ioniță și anume realizarea de sculpturi de sfinți din iască și intenția Domniei Sale de a dedica un studiu special vieții și activității acestuia. 

Vorbind despre propria creație, Ion Ioniță, Jean, cum îi spun prietenii, a evidențiat fascinația pe care a avut-o de mic  pentru meșteșug și pentru pai, studierea serioasă a  bisericilor și a mânăstirilor pe care le-a creat din paie de grâu, orz, ovăz, secară, realizarea împreună cu alte instituții de cultură de calendare care prezintă biserici, mânăstiri, troițe.

Maestrul Ion Ioniță s-a bucurat în unanimate de aprecierea și admirația celor prezenți pentru o viață dedicată artei și calitatea lucrărilor sale. Constantin Tudorache și Raul Quintus au recitat epigrame care i-au fost dedicate, în mod deosebit, de către Nelu Quintus.

I s-a urat „La mulți ani!”.

A urmat vizionarea expoziției care conține imagini de biserici, mânăstiri, troițe, din aproape toate regiunile țării,  în care autorul a transpus o parte din agoniseala sa spirituală, din credința în Dumnezeu care l-a înzestrat cu har, din dragostea sa față de frumos și  dăruirea față de semeni.

Elena Trifan / UZPR

Un comentariu pentru “Ion Ioniță, vernisajul expoziției „Arhitectură creștină în spațiul românesc”

  1. Felicitări ptr articol, nu am putut ajunge din motive personale, dar acum am reușit pe lângă fotografiile primite, sa înțeleg f b atmosfera din timpul vernisajului.
    Florian Barsan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *