◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Jurnaliştii azeri protestează față de noua lege a mass-media, care „va amenința semnificativ libertatea presei”

Un grup de jurnalişti azeri au semnat un „Document de evaluare” privind legea „cu privire la mass-media”, care a intrat în vigoare în ţară în februarie 2022, şi Registrul mass-media însuşi. Semnatarii solicită atenție asupra problemei de la acele organizații internaționale în care Azerbaidjanul este membru, precum și respectarea cerințelor convențiilor la care a aderat.

Experții spun că, dacă va fi adoptată, noua lege „cu privire la mass-media” va amenința semnificativ libertatea presei în țară. „Cerințele pentru Registrul mass-media, una dintre principalele restricții din această lege, și diversele raționalizări ale acestuia sunt amenințări serioase care așteaptă media în viitor”, se arată în document.

Protocolul Registrului Media a fost aprobat prin decret prezidențial din data de 26 septembrie 2022, după care Agenția pentru Dezvoltare Media a dat șase luni site-urilor web și jurnaliștilor care își desfășoară activitatea în țară să se înregistreze și a avertizat cu privire la posibile proceduri judiciare pentru cei care nu au făcut-o.

În ciuda tuturor protestelor jurnaliştilor independenţi, Parlamentul azer a adoptat legea „cu privire la mass-media” în a treia şi ultima lectură. „În mod inevitabil, aplicarea acestei legi va avea un impact negativ grav asupra informației și libertății de mișcare a presei independente și a jurnaliștilor”, spun jurnaliștii.

Documentul subliniază, de asemenea, că măsurile restrictive cuprinse în această lege și legea însăși în ansamblu contravin Constituției Republicii Azerbaidjan și Convenției Europene a Drepturilor Omului. Comisia de la Veneția a criticat și legea, considerând-o inadecvată pentru un membru al Consiliului European.

Comisia de la Veneția spune că noua lege azeră privind mass-media este „inacceptabilă”.

Documentul precizează că de la începutul formării Registrului mass-media, peste 40 de instituții de presă care își desfășoară activitatea în țară au fost refuzate înregistrarea din „motive tehnice”.

În prezent, mass-media și jurnaliștii care nu sunt înregistrați nici măcar nu au voie să participe la sesiunile deschise ale Parlamentului, notează jam-news.net. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *