◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Jurnaliștii BBC Persian Service, amenințați, hărțuiți, șantajați, persecutați

În Iran, protestele antiguvernamentale din 2022 au continuat. Relatarea uneia dintre cele mai mari povești internaționale ale momentului este o provocare continuă pentru jurnaliștii BBC Persian Service, cărora nu li se permite să intre în țară, suferă hărțuire zilnică și ale căror familii de acasă sunt persecutate.

Materialele de presă despreevenimentele din Iran nu este doar o provocare logistică, ci are și ramificații personale serioase. Hărțuirea pe care o declanșează din partea guvernului iranian creează consecințe asupra vieții jurnaliștilor. În octombrie 2022, Ministerul iranian al Afacerilor Externe a emis o declarație în care a numit BBC Persian într-o listă de persoane și organizații sancționate pentru ceea ce a numit „acțiunile lor deliberate în sprijinul terorismului și incitarea la violență și discurs la ură și abuzuri ale drepturilor omului”. Jurnaliștii persani de la BBC au primit amenințări online cu moartea și amenințări cu violență îngrozitoare și mii de comentarii abuzive orchestrate.

Membrii familiilor lor din Iran au raportat, de asemenea, hărțuiri intense și severe, fiind inclusiv chemați la interogatoriu și amenințați pentru că membrii familiei lor continuă să lucreze pentru BBC.

Jurnaliştii au fost, de asemenea, hărţuiţi de cei care consideră că politica de reflectare a relatării evenimentelor făcute de guvernul iranian.

Jurnaliștii BBC nu au voie să lucreze în Iran, așa că se bazează pe rețelele sociale pentru a afla și a verifica ce se întâmplă pe teren. De exemplu, atunci când jurnaliștii aud că un protestatar a fost ucis, primul lucru pe care îl fac de obicei este să verifice conturile de socializare ale acelei persoane pentru urmăritori cu același nume de familie. Când rudele răspund, informațiile pe care le împărtășesc pot fi verificate cu alte surse, cum ar fi certificatele de deces și rapoartele legiștilor.

În timpul unor povești majore, cum ar fi aceasta, treaba BBC nu este doar să relateze evenimente, ci să elimine dezinformarea prin dovezi reale. Jurnaliştii trebuie să aplice aceleaşi metode de verificare pentru rapoartele TV de stat iraniene.

BBC Persian face parte din BBC World Service și difuzează în persană. Canalul este interzis în Iran, la fel ca și jurnaliştiisăi, dar oamenii de acolo îl pot vedea prin satelit, platforme digitale și radio – ajunge la 18,5 milioane de telespectatori în fiecare săptămână, în Iran și în întreaga lume. Bunurile jurnaliştilor săi din ţară au fost îngheţate din 2017, iar familiile acestora au fost interogate şi, în unele cazuri, reţinute.

 Anul trecut, patru experți independenți ONU în Iran și-au exprimat „grava îngrijorare” față de „hărțuirea și intimidarea” de către regim a celor care lucrează pentru BBC Persian. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *