◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Jurnaliștii critici din Belarus, reduși la tăcere prin pedepse cu închisoarea

În puțin peste doi ani, echipa de la Tut.by și-a văzut buletinul de știri trecând de la a fi unul dintre cele mai citite din Belarus la a fi etichetat ca o organizație „extremistă”.

În prezent, cinci dintre jurnaliştii instituţiei de presă sunt judecaţi într-un caz pe care mulţi analişti îl văd ca o amintire sumbră a războiului preşedintelui Alexandr Lukaşenko împotriva presei.

Cei care urmăresc îndeaproape acuzațiile depuse împotriva presei din Belarus au predicții sumbre despre cum se va desfășura procesul Tut.by. În ultimii doi ani, autoritățile din Minsk au condamnat mai mulți jurnaliști la pedepse lungi cu închisoarea. Dar chiar și după ce autoritățile au forțat închiderea site-ului Tut.by, membrii echipei sale se reunesc în exil și, sub un nou nume, asigură acces la știri pentru public.

Tut.by a atras furia guvernului pentru acoperirea alegerilor prezidențiale contestate din august 2020, când Lukașenko a pretins victoria și candidații opoziției au fost reținuți sau forțați să fugă. Când au izbucnit demonstrații în toată țara, autoritățile au arestat zeci de protestatari și jurnaliști. Mai târziu, guvernul a catalogat Tut.by și alte instituții independente drept „extremiste”. Oficialii au percheziționat redacția, au blocat accesul la site-ul acesteia și au reținut personalul, inclusiv pe redactorul șef Marina Zolatova și pe directorul general Lyudmila Chekina. Câteva luni mai târziu, Tut.by a fost declarat „extremist” și interzis.

Un proces cu ușile închise a început în Minsk, pe 9 ianuarie. Pentru co-fondatorul Tut.by, Kirill Voloshin, nu există nicio îndoială că procesul este o farsă: „Nu cred că acest proces are vreo semnificație, deoarece este doar un spectacol pentru Lukașenko și autoritatea sa. Nu există dreptate. Este doar o imitație a unei instanțe”, a declarat Voloshin pentru Voice of America, din noul său domiciliu din Lituania.

Jurnaliștii judecați vor fi aproape sigur condamnați la pedepse lungi de închisoare, potrivit lui Gulnoza Said, coordonatorul programului pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor: „Este foarte clar că regimul Lukașenko îi urmărește pe fiecare jurnalist, pe fiecare critic, pe toți cei care și-au exprimat opinii divergente. Diferența dintre Lukașenko de acum și Lukașenko din trecut este că acum nu există niciun pretext. Măștile sunt scoase”.

Din cauza amenințării cu închisoarea, foarte puțini reporteri independenți mai lucrează în Belarus. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *