◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Misiunea în viață a lui Grigore Leșe este să împartă bucuria cu oamenii

Proiectul Gala „SENIORI de COLECȚIE”, inițiat și organizat de Asociația „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, își propune să fie o punte între generații, cu scopul de a aduce în centrul atenției mari personalități, oameni de valoare care au contribuit semnificativ la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații. Ajunsă la a șasea ediție, gala desfășurată în data de 31 ianuarie a.c. la Sala Luceafărul din Capitală l-a avut invitat de onoare pe marele artist Grigore Leșe, aducând împreună multe sute de seniori precum și reprezentanți din toate celelalte generații.

Primele ediții ale acestui proiect lăudabil au avut invitați de onoare pe multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă; pe talentata artistă a muzicii ușoare românești Stela Enache; pe General Lt.(rtr) dr.ing. Dumitru Dorin Prunariu, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; pe celebra și îndrăgita actriţă de teatru și film Maia Morgenstern, manager al Teatrului Evreiesc de Stat; pe prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan, General de Brigadă (rtr), medic primar neurologie, psihiatru, scriitor, doctor în medicină și doctor în științe medicale.

Invitatul de onoare al primei gale din acest an, Grigore Leșe, s-a născut în satul Stoiceni, județul Maramureș, la 20 februarie 1954. A absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Facultatea de Instrumente și Canto (fagot). Este Doctor în Muzică (calificativul Summa cum Laudae, cu teza „Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică”), Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad și profesor de Etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universității Bucureşti.

Pentru a întregi prezentarea marelui artist Grigore Leșe, care ne-a împărtășit cu generozitate din fabuloasa lui poveste de viață, amintim cărțile sale: „Acum știu cine sunt: Însemnări și aduceri aminte”, apărută în 2013 la Editura Humanitas, și „Chipul umilinței”, scrisă în timpul pandemiei. Este foarte cunoscut și îndrăgit și prin emisiunile sale de la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română, distinse cu numeroase premii și trofee – „La porțile Ceriului”, „Drumurile lui Leșe”, „Lumea și muzica tradițională” . A primit în 2007 Marele Premiu al A.P.T.R pentru emisiunea „La porțile Ceriului” (TVR Cultural) iar în 2009 Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România. Apreciat pentru talentul său, Grigore Leșe a compus și muzică pentru filme de artă şi documentare – „The Pharaoh”, „Gunpowder”, „Treason and Plot” – BBC) sau „Wild Carpathia” (Travel Channel). Are o discografie amplă: „Cântec pastoral”, (1996), „Cântece de cătănie” (2000), „Hori” (2003), „Horile Vieții” și „Aștepând Crăciunul” (2005), „Grigore Leșe: le chant de Lăpuș” (2009), „Grigore Leșe și aromânii fârșeroți din Cogealac” (2011), „Înapoi la argument”, „De  dragoste, de război, de moarte, de unul singur” (2011).

Este primul muzician român care a adus alături de el, pe scenă, artiști tradiționali din Iran, Siria și Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și Orient. A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive Festival, Washington; Festivalul Vocile Lumii, Bloomington; Festivalul Montmartre, Paris; Francophonie Metissee, Paris; Fest Der Kontinente, Berlin; Culturescapes, Basel; Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Olimpiada Culturală de la Atena; Festivalul  Țărilor Europei de Est, Montreal; Festivalul „Miguel Bernal Jimenez”, Morelia; Expozițiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu; Gala Premiilor BAFTA, Londra.

Grigore Leșe, artistul care marchează cultura acestei țări, s-a prezentat în fața invitaților, așa cum ne-a împărtășit, în cuvântul de introducere,  moderatoarea și talentata jurnalistă Mihaela Bîrzilă, cu dorința de a face oamenii fericiți, pentru că misiunea sa în viață este să împartă bucuria lui cu oamenii. Acest uriaș rapsod,  muzician, profesor universitar, om de cultură, scriitor, compozitor, Doctor în Muzică și Doctor Honoris Causa, ne-a împărtășit cum a întinerit în ultimul an cu 20 de ani: „Mama mea, de Crăciun, o fost acasă și o venit și m-o colindat la 88 de ani!”. Mama este cea care i-a dat glasul cu care și-a aflat loc în lume iar Dumnezeu i-a dat Harul.

Toți cei prezenți s-au bucurat de prestația artistului care, de pe scenă, a împărtășit cu emoție și duioșie inedite aduceri aminte, crâmpeie din viața personală și artistică. De altfel s-a prezentat pe scenă cu o traistă în care se afla colecția sa de fluiere (fluier din Pakistan, fluier de la un cioban dintr-un sat din Țara Lăpușului, fluier din India, 2 fluiere din Argeș, unul din Chișinău…), cavale, tilinci din care avea să cânte celor prezenți. Spre finalul galei, maestrul a cântat și alături de Corul ”Neamul Românesc” al Asociației „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, dirijat de Ileana Câmpeanu.

Remarcăm apariția emblematică a artistului pe scenă – cu fluierele pe umăr, cu geanta și cu pălăria.

Alexandra Dobre, Preşedinta Asociaţiei „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, urcând pe scenă ne-a împărtășit: „Uneori ne este dor de rădăcini, ne este dor să ne întoarcem într-o lume curată și mai bună, în care, acea linişte de început de lume să ne înconjoare şi să ne poarte undeva mai aproape de Porţile Ceriului”. Distinsa organizatoare a galei i-a înmânat lui Grigore Leșe un superb buchet de trandafiri în culorile steagului național românesc și o Plachetă Onorifică cu inscripția „Domnului Grigore Leșe, Horitorul de la Porțile Ceriului, care, prin poveștile neîngrădite de timp și spațiu ale unei Românii autentice, ne poartă dincolo de hotarul de taină al spiritualității românești”.

Îi urăm mulți ani cu sănătate maestrului Grigore Leșe, fericire alături de cei dragi și multe alte proiecte culturale cu care să bucure generațiile!

 

Tanța Tănăsescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *