◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

„Oglinda de azi – 20 de ani în slujba presei prahovene/ româneşti”

În seara zilei de joi, 21 martie, la Vila Barbizon (restaurată anul trecut de un arhitect câmpinean), s-a desfășurat evenimentului „Oglinda de azi – 20 de ani în slujba presei prahovene/ româneşti”, o întâlnire de gală a jurnaliştilor, a colaboratorilor și a clienților fideli (tradiționali cumpărători de publicitate) ai publicației noastre, fără de care Oglinda nu ar fi rezistat atâția ani.

La eveniment au participat mulți oameni de seamă ai Câmpinei, onorând invitațiile personalități ale vieții economice, administrative și politice, medicale şi sanitare, culturale și sportive.

Referinţe la adresa prezenţei delegaţiei UZPR

La începutul întâlnirii celor care, în decurs de două decenii, au fost alături de cea mai longevivă publicaţie din zona Câmpina (şi una dintre puţinele care mai apar în prezent în format tipărit în presa din provincie), dintre jurnaliștii prezenți s-a remarcat delegaţia Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, condusă de preşedintele Doru Dinu Glăvan, care a transmis mesajul Uniunii şi, în semn de apreciere pentru performanţă şi profesionalism, a acordat publicaţiei noastre diploma de excelenţă „Vasile Goldiş”, una dintre cele mai importante distincţii ale acestei bresle profesionale.  „Suntem onoraţi să ne aflăm azi aici şi să acordăm această distincţie importantă colegilor noştri de la Câmpina. O merită pe deplin, pentru tot ceea ce au făcut în ultimii 20 de ani în slujba presei româneşti” – a declarat Doru Dinu Glăvan.

Referinţe despre eveniment în viziunea d-lui Firiţă Carp

„Dintre surprizele zilelor de marți, una ne-a întâmpinat aseară, pe Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, și pe subsemnatul, la Câmpina, în ținuta de gală a unei aniversări. Ziarul de aici, un săptămânal de informații care se numește sugestiv OGLINDA DE AZI, tocmai împlinea douăzeci de ani de la fondare. Ei și ce, va putea spune oricine, mai puțin jurnaliștii care au redactat măcar o știre și au bătut măcar o dată drumul de la fapt la semnificația lui, fără să mai punem în discuție emoțiile nașterii fiecărei ediții, care de multe ori mie mi se par invers proporționale cu mărimea publicației respective. Căci nu este deloc ușor, simplu nici pe atât, să ții în viață o publicație, mai ales în vremuri nesigure.

Și, ca să revin la ideea de început, vreau să spun că surpriza a constat în faptul că, deși eram convins că știu toate lucrurile importante ce se petrec la Câmpina, fiindcă merg des în acest orășel primitor ca un român ospitalier, de data asta mi s-a părut că toată urbea sărbătorea evenimentul. Desigur, senzația se datorează somptuozității vilei BARBIZON, care i-a fost gazdă, dar în cel puțin aceeași măsură luminii de pe chipurile celor prezenți. Am întâlnit scriitori și jurnaliști cunoscuți, care m-au convins de multă vreme că acest mic oraș are printre cele mai mari densități de personalități culturale, am întâlnit mulți tineri, ca o garanție a unui mâine optimist. Am înțeles că ziarul este iubit și apreciat, ceea ce presupune că este respectat, dezideratul țintit, zic eu, de orice istoric al clipei, cum îl mai numim pe ziarist deseori. Și cu cât este mai mare respectul de care se bucură, jurnalistul dar și munca sa, cu atât publicația respectivă, ca să nu spunem presa în general, își înfăptuiește menirea de vehicul cultural și informativ, de devotat prieten, în fond, al cititorilor. Aseară am trăit puternic acest sentiment și el se datorează micuțului colectiv redacțional, condus și animat de inimosul și talentatul jurnalist și scriitor câmpinean Florin Frățilă”.

Mesajul directorului şi fondatorului publicaţiei, Florin Frăţilă

OGLINDA DE AZI – 20 de ani în slujba presei prahovene/ româneşti

În ziua de 8 martie 1999 vedea lumina tiparului cotidianul zonal „Oglinda Câmpinei”, publicaţie editată la vremea respectivă în colaborare (tehnoredactare, machetare şi tipar) cu Oglinda bucureşteană, cotidian popular fondat de Dan Diaconescu.

Demersul jurnalistic, început cu o mână de oameni entuziaşti – puţini dintre ei jurnalişti de meserie –, aducea în prim plan dorinţa şi responsabilitatea de a face presă într-o zonă prahoveană în care istoria gazetăriei (interbelică şi postrevoluţionară) ne obliga la performanţă şi continuitate într-o perioadă a anilor 90, când puţini se încumetau să mai intre în vâltoarea gazetăriei după avalanşa de publicaţii apărute în zorii democraţiei, imediat după 1989.

Curajul de a edita un ziar cotidian în provincie avea să ne ducă la o muncă de Sisif şi la cheltuieli aproape imposibil de acoperit într-o economie de piaţă anemică, drept pentru care am rezistat în acest ritm doar doi ani, până în 2001, atunci când alături de membrii fondatori am decis să ne transformăm în ziar săptămânal şi să renunţăm la colaborarea cu bucureştenii de la Oglinda.

Cu regretul de a fi închis focul continuu al uzinei de ştiri, rămâneam atunci cu performanţa de a fi fost primul şi singurul cotidian din istoria zonei Câmpina şi cu speranţa de a duce mai departe un proiect publicistic a cărui singură piatră de temelie a fost entuziasmul.

Anii au trecut şi micul cotidian „Oglinda Câmpinei” de atunci a suferit multe transformări, ajungând în prezent la denumirea de „Oglinda de azi”, apărând în format tabloid şi gata de a bifa o nouă performanţă notabilă – 20 de ani de apariţie neîntreruptă pe piaţa media şi singura publicaţie care iese pe piaţă în format tipărit în zona Câmpina.

Provincială prin excelenţă, dar în acelaşi timp naţională şi internaţională prin intermediului internetului (avem zeci de cititori, la origine prahoveni, în toate colţurile lumii), se poate spune că „Oglinda de azi” are toate argumentele pentru a se înscrie în registrul publicaţiilor aflate de mulţi ani în slujba presei prahovene/ româneşti.

În tot acest timp, am încercat şi credem că am reuşit să menţinem o politică editorială echilibrată, să informăm corect cititorii, să ne implicăm în proiecte sociale şi culturale de anvergură (am editat mulţi ani la rând suplimente literar-culturale, suplimente de atitudine civică, suplimente cu caracter educaţional, social, cărţi de eseistică, publicistică şi memorii-jurnal) recunoscute şi apreciate de întreaga comunitate.

Astăzi, la ceas aniversar, în vremuri de restrişte pentru întreaga presă românească, dorim să ne facem în continuare meseria cu bună credinţă şi să rezistăm pe baricadele unei bresle profesionale atât de încercate în ultimii 29 de ani.

Le mulţumim tuturor colaboratorilor şi cititorilor care ne-au fost alături în tot acest timp şi îi asigurăm de toată aprecierea noastră!

Sursa : Oglinda de azi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *