◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Muzeul Municipiului București, un muzeu animat

Muzeul Municipiului București a găsit soluția pentru a rămâne aproape de publicul său cel mai tânăr în această perioadă în care toate muzeele și casele memoriale sunt închise și #stamacasa.

Începând cu 8 aprilie, MMB îi invită pe cei mici să participe, alături de părinți, la evenimente online postate pe paginile de Facebook ale muzeului, unde vor avea loc 4 programe cu activități educative și hazlii: în fiecare miercuri vă propunem Muzeul animat, activități „Comics Didactic” susținut de Mihai Grăjdeanu; urmează Joia copiilor cu Asociația Artelier D; vineri avem Povești și experimente la Muzeul Municipiului București cu Asociația Learning by Teaching, iar fiecare sâmbătă o vom dedica activităților Colorează cu artă!

Muzeul animat va avea loc în fiecare miercuri, iar primele activități din program vor putea fi descoperite în evenimentul online dedicat, postat pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu, pe 8 aprilie 2020, începând cu ora 13.00. Pe parcursul acestor activități săptămânale, îndrăgitul autor Mihai Grăjdeanu îi invită pe copii în lumea benzilor desenate într-un mod cu totul inedit. Rând pe rând va da viață câte unui obiect ales din patrimoniul Muzeului Municipiului București, care își va spune povestea pe măsură ce va prinde contur pe foaia de hârtie. Astfel, cei mici vor putea deprinde tehnicile clasice de creare a personajelor și diferitelor tipuri de cadre, precum și noțiuni de bază pentru crearea unei benzi desenate.

Seria de obiecte din patrimoniul muzeului ce vor fi personificate prin bandă desenată va începe cu câteva dintre vedetele găzduite de Palatul Suțu: ceasul Collin cu mecanism invers, oglinda din sticlă de Murano, velocipedul și aparatul foto cu burduf.

După ce vor afla povestea obiectului din colecția MMB și vor învăța cum să îl transpună în bandă desenată, copiii sunt invitați la rândul lor să posteze pe pagina de Facebook a evenimentului propriile creații și povești.

Joia copiilor este un program special de știință și creativitate realizat de Asociația Artelier D, ce va avea loc în fiecare zi de joi, începând cu 9 aprilie 2020, de la ora 13.00, pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului București – Muzeul Victor Babeș.

Programele vor cuprinde scurte prezentări video despre descoperirile celebrilor microbiologi Victor Babeș, Robert Koch, Louis Pasteur; povești în imagini despre imunitate și igienă; activități creative inspirate de lumea invizibilă și corpul nostru.

Prima temă propusă este O mână o spală pe alta. Copiii vor afla cum ne spălăm corect pe mâini, de ce folosim săpunul și vor fi îndemnați să facă activități creative cu tema „Mâinile”. Vor primi, de asemenea, sfaturi pentru păstrarea echilibrului emoțional în timpul pandemiei de coronavirus.

Tema Lupta organismului cu microbii explică celor mici care sunt armele corpului, propunând de asemenea ca lectură cartea „Autobuzul magic. În interiorul corpului uman”, de Joanna Cole. Copiii vor afla cum ajutăm corpul să lupte în caz de boală urmărind un scurt video cu Profesorul Hallux, iar activitatea practică va consta în realizarea unei benzi desenate „Autobuzul magic în corpul meu”.

Următoarea temă, Mâncarea din bucătărie va prezenta: mâncarea și regulile de igienă. Cei mici vor afla printr-un experiment unde sunt cei mai mulți microbi în bucătărie, precum și ce mâncăm sănătos ca să fim sănătoși. Activitate practică propusă este: Desenăm „Mâncarea din frigider”.

O altă temă Micro, Microbi, microbiologi îi va familiariza pe copii cu: lumea bacteriilor si virusurilor, precum și cu primii microbiologi și descoperirile lor. Ca experiment vor realiza „Grădina de microbi”, iar activitatea practică se va intitula: Modelăm cu plastilină „Microbii mei”.

Povești și experimente la Muzeele Municipilui București este un program online realizat de Asociația Learning by Teaching care va avea loc în zilele de vineri, începând cu data de 10 aprilie 2020, de la ora 13.00. Primul eveniment online din serie va fi disponibil pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu.

Fiecare activitate săptămânală va porni de la un obiect din patrimoniul Muzeului Municipiului București asociat unei cărți din literatura pentru copii. Cei mici vor fi invitați să citească alături de părinți cărțile propuse și să realizeze împreună diverse experimente. Atelierul va fi un scurt video ce va include imagini din cărți și din muzeu, precum si fiecare pas necesar realizării experimentelor.

Temele propuse sunt:
Art și Max la Palatul Suțu. Având ca punct de plecare opere de artă din Colecția Pinacotecii Muzeului Municipiului București și cartea „Art și Max” de David Wiesner, vom dezvălui copiilor pe înțelesul lor ce este difuzia, iar la finalul atelierului cei mici vor realiza o pictură pe sare.
Cărțile micului geniu – Grecia antică la Muzeul George Severeanu. Pornind de la colierul cu geme și camee ce a aparținut Mariei Severeanu, soția colecționarului George Severeanu și de la „Cărțile micului geniu: Mitologia greacă” de Ken Jennings, copiii vor învăța despre iluziile optice și vor fi invitați să realizeze câte un taumatrop cu zeul preferat și simbolul care îl caracterizează.
Cu toții au văzut o pisică în Colecțiile de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” și Discul lui Newton. Privind lucrarea „Pisică și cratiță” de Ligia Macovei aflată în casa memorială și citind cartea „Cu toții au văzut o pisică” de Brendan Wenzel‎, vom prezenta modul în care văd diverse animale lumea înconjurătoare și îi vom invita pe copii să observe cum se combină culorile curcubeului.
Ceva ce nu s-a mai văzut la Casa Filipescu Cesianu. Câteva obiecte din colecția Muzeului Vârstelor și cartea „Ceva ce nu s-a mai văzut” de Ashley Spires vor da startul unei scurte povestiri despre cum au apărut termometrele în istorie. Vom invita copiii să vadă diferite termometre și să realizeze ei înșiși un termometru din materiale reciclabile.

Colorează cu artă! reprezintă o serie de activități pentru copii propusă de Secția Artă a Muzeului Municipiului București, iar evenimentele online vor fi postate începând de sâmbătă 11 aprilie 2020, de la ora 10.00, pe următoarele pagini de Facebook – Muzeul Theodor Aman, Colecția Muzeului Memorial Gheorghe Tattarescu, Pinacoteca Municipiului București, Colecția Cornel Medrea – Muzeul Municipiului București, Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. Copiii vor descoperi câteva dintre cele mai năstrușnice opere de artă din colecțiile Muzeului Municipiului București și vor fi provocați să experimenteze coloratul în format electronic, putând folosi orice program de prelucrare a imaginilor pe calculator, tabletă sau telefon. Evenimentele vor fi valabile până în ziua de vineri din săptămâna următoare, iar copii vor putea posta creațiile lor pe pagina evenimentului.

Cu această bogată paletă de activități Muzeul Municipiului București intenționează să țină active imaginația și energia creativă a copiilor, animând patrimoniul muzeal prin joacă și desen, prin lectură și experimente.

La finalul fiecărei activități în parte, copiii vor fi rugați să își posteze propriile creații pe paginile de Facebook ale evenimentelor online, adăugând imaginea în comentarii la postarea ce li se adresează. Cele mai reușite creații vor putea face parte dintr-o expoziție dedicată micilor artiști ce va avea loc odată cu redeschiderea muzeelor și caselor memoriale MMB, iar activitățile de mai sus vor continua până la suspendarea stării de urgență.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *