◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Prima Universitate a României transformă Botoşaniul în centru universitar de stat

Judeţul care a dat ţării  o întreagă pleiadă de genii îşi  transformă capitala în cel mai nou centru universitar de stat din România. Artizană a acestei metamorfoze este Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, prima universitate a României,  care realizează la Botoşani o extensiune în premieră la nivel naţional, după  filialele deschise  în Republica Moldova, la Chişinău şi Bălţi. Cu 15 facultăți, peste 25.000 de studenţi şi peste 700 de cadre didactice titulare, universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu peste 500 de universități din străinătate.  

De ce prestigioasa universitate ieşeană deschide o filială la Botoşani? O declaraţie a rectorului Universităţii A.I.Cuza, prof. univ. dr. Tudorel Toader, este edificatoare:Eu ştiu că acolo unde sunt centre universitare, sub formă de filială, se dezvoltă viaţa culturală cu efecte asupra vieţii sociale şi economice.Noi vrem ca Universitatea ”A.I. Cuza  să-şi consolideze poziţia în zonă şi în ţară, să diversificăm oferta ocupaţională. A nu se înţelege că venim să dăm un ajutor. Implicit, pentru ceea ce facem pentru tineri şi pentru zonă, este un beneficiu şi un câştig.” 

De-a lungul a multor decenii, generaţii şi generaţii de botoşăneni au studiat la prestigioasa universitate ieşeană, spiritul acestei tradiţii păstrându-se şi în prezent, peste 2000 dintre studenţii actuali fiind din judeţul lui Eminescu. Botoşaniul a fost, este şi va fi în continuare o pepinieră de olimpici, o bună parte dintre aceştia continuând pregătirea sub egida universităţii ieşene.

 

O delegaţie universitară în frunte cu rectorul universităţii, prof. univ. dr. Tudorel Toader, s-a deplasat la Botoşani şi împreună cu oficialităţile locale a stabilit ca locaţia extensiunii să fie la Colegiul Naţional. A.T. Laurian. Documentaţia aferentă a fost întocmită şi trimisă spre aprobare Ministerului Învăţământului. Cele șase specializări ale extensiunii de la Botoșani, trei de licență și trei de master, vor funcționa din toamna acestui an. Este vorba de trei pentru studii de licenţă în domeniile asistenţei sociale, finanţelor şi băncilor, şi  administraţiei publice şi de trei specializări master, în drept, litere şi politici publice. 

Semnatarul acestor rânduri, absolvent fiind al Politehnicii ieşene din anii ’80, recalificat  prin chemare şi pasiune ca jurnalist, prezent pe baricadele presei independente timp de peste trei decenii, a simţit nevoia de a-şi completa formaţia profesională la Universitatea A.I. Cuza.  Cu eforturi considerabile, doi ani am făcut naveta Botoşani-Iaşi la sfârşit de săptămână pentru a frecventa cursurile de master Studii Europene organizate de către Centrul de Studii Europene din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii A.I. Cuza. Acest efort a fost răsplătit cu  bucuria de a  participa la un grupaj de cursuri incitante, susținut de o elită universitară la cel mai înalt nivel academic. Centrul de Studii Europene Iași, formează de peste două decenii specialişti pentru instituţiile europene,  colaborând la aceste programe de master cu alte universități din țară și din străinătate, şi graţie acestei colaborări, vin la Iaşi să susţină  cursuri de specialitate profesori din aceste centre. Masterul construit pe interdisciplinaritatea studiilor Uniunii Europene, dar și a diferitelor aspecte privind istoria, cultura și civilizația europeană,  mi-a adus satisfacția unei împliniri  profesionale totale. 

Implementarea la Botoşani a extensiunii Universităţii A.I.Cuza este o investiţie solidă, cu perspective generoase pentru dezvoltarea vieţii culturale locale a întregii zone. Botoşănenilor li se oferă acum şansa de a urma studii superioare la ei acasă, prestate de o universitate de top pe plan naţional şi internaţional, şi sunt mulţi cei care abia aşteaptă ca filiala să-şi înceapă activitatea.

Vasile Timofciuc

-redactor şef  ACTUALITATEA BOTOȘĂNEANĂ-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *