◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

SIP respinge sentința absurdă a regimului Ortega

Societatea Interamericană de Presă (SIP) a respins și a calificat drept „nebunie” pedeapsa la nouă ani de închisoare împotriva lui Juan Lorenzo Holmann Chamorro, director general al ziarului “La Prensa” și vicepreședinte regional al Comisiei pentru Libertatea Presei și Informații pentru Nicaragua..

Urmare a unui proces. care s-a desfășurat, timp de trei zile, cu ușile închise, Justiția din Nicaragua l-a condamnat pe Holmann Chamorro la nouă ani de închisoare pentru o presupusă spălare de bani. Holmann Chamorro a fost reținut  din data de 14 august 2021, la o zi după ce regimul lui Ortega a ocupat și închis sediul ziarului din Managua.

Jorge Canahuati, președintele SIP, și Carlos Jornet, președintele Comitetului pentru Libertatea Presei și Informației, consideră că „este vorba de încă o nebunie  din cele multe ale regimului Ortega-Murillo cu care, fără nicio rușine, provoacă comunitatea internațională și încalcă toate principiile procesului echitabil”.

Canahuati, președintele executiv al “Grupo Opsa”, din Honduras, și Jornet, director al  publicației “La Voz del Interior”, din Argentina, și-au exprimat solidaritatea cu rudele lui Holmann Chamorro și cu toți deținuții politici din Nicaragua. Pe de altă parte, aceștia au aplaudat decizia Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite care a început un proces de investigare a încălcărilor și abuzurilor drepturilor omului în această țară.

Totodată, SIP a invitat familiile deţinuţilor politici să participe la următoarea sa reuniune semestria care va avea loc între 19 şi 21 aprilie, reuniune la care va trece în revistă situaţia libertăţii presei în toate ţările Americii.

Înainte de condamnarea lui Holmann Chamorro, sistemul de justiție  al lui Ortega i-a condamnat, în procese la fel de neechitabile,  și pe jurnaliştii Miguel Mora și Miguel Mendoza care execută pedepse de 13, respectiv nouă ani de închisoare, în timp ce Cristiana Chamorro și Pedro Joaquín Chamorro, membri ai Consiliul Director  al publicației “La Prensa”, au fost condamnați la opt și nouă ani de închisoare.

Indicele Chapultepec-barometrul SIP plasează Nicaragua, alături de Venezuela și Cuba, printre țările din cele trei Americi în care se înregistrează o lipsă totală  a libertății presei.

SIP este o organizație non-profit dedicată apărării și promovării libertății presei și a libertății de exprimare în  America de Nord, America Centrală și America de Sud. Membrii SIP  sunt  peste1.300 de publicații din emisfera occidentală, iar organizația are sediul în Miami/ Statele Unite.

Elena Chiriță, Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *