default-logo

Direcția Securității Interne din Franța cheamă jurnaliștii să dea explicații

Trei jurnaliști vor fi chemați în această lună să dea explicații în fața unei agenții a serviciilor militare de intelligence din Franța, pentru dezvăluiri în legătură cu furnizarea de armament francez în Yemen.
Direction du renseignement militaire, o agenție de servicii secrete militare, a întocmit un raport în care se arăta că arme franceze de ultimă generație vândute către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt folosite de rebeli din Yemen, într-un conflict care până acum s-a soldat cu peste 10.000 de victime omenești și a dislocat de la casele lor circa trei milioane de persoane. Documentul era menit doar președintelui Franței, Emmanuel Macron, și unui grup restrâns de apropiați, dar a ajuns la website-ul de investigații Disclose, care l-a publicat, stârnind imediat o nouă focalizarea publică pe tema sensibilă a amestecului francez în situația din Yemen. Ministrul Apărării, Florence Parly, s-a grăbit să infirme conținutul raportului: „Nu am dovezi în sprijinul faptului că arme franceze se află în spatele unor victime din rândul civililor”. Totuși, trei jurnaliști care au făcut public documentul sunt așteptați să dea explicații, pe 14 mai, la Direction générale de la sécurité intérieure – Direcția general de securitate internă. De asemenea, procurorii francezi au deschis o investigație preliminară, invocând o posibilă „compromitere a secretelor apărării naționale”, în urma unei plângeri a aceluiași ministru al Apărării.
Cum era de așteptat, somațiile pe care le-au primit cei trei jurnaliști au repus pe tapet chestiunea divulgării surselor. „Documentele clasificate publicate de Disclosure sunt de un maxim interes public. Să fie limpede: această investigație polițienească este un atac la adresa libertății presei”, afirmă reprezentanții website-ului.
În acest context, 37 de organisme media de primă importanță din Franța și-au declarat sprijinul pentru cei trei jurnaliști. „Ne exprimăm solidaritatea deplină cu colegii noștri, care nu au făcut altceva decât să-și facă meseria, adică să aducă în atenția publicului informații de interes general despre consecințele vânzărilor de armament de către Franța”, se arată în comunicatul comun al organismelor de presă din Franța.
Roxana Istudor
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.