◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Starea libertății presei în Balcani

Cel mai recent raport al organizației Reporteri fără frontiere notează un declin semnificativ al libertății presei în statele balcanice și în Republica Moldova, cu unele diferențe între țări. Astfel, indicele a scăzut în dreptul Serbiei, Albaniei și R. Moldova, o ușoară îmbunătățire a situației înregistrându-se în Macedonia de Nord, Croația și Kosovo.
Serbia se situează pe locul 90, în scădere cu 14 poziții. „În cei cinci ani de când țara este condusă de Aleksandar Vucic, Serbia a devenit un loc în care jurnaliștii nu mai sunt în siguranță, iar jurnalismul nu beneficiază de niciun fel de sprijin”, notează raportul. În ce privește R. Moldova, această țară este mai jos cu zece puncte, pe locul 91, documentul menționând „polarizarea extremă a mass-media, instabilitatea din breaslă, asemănătoare celei a țării, precum și influența excesivă a oligarhilor”.
În dreptul Albaniei se observă atacurile concertate împotriva presei, deopotrivă din partea oficialităților și a crimei organizate. „Jurnaliștii din această țară sunt insultați, amenințați cu moartea și le sunt instrumentate procese menite să-i intimideze atunci când declanșează investigații despre corupție”, arată Reporteri fără frontiere.
Raportul nu este foarte optimist nici pentru situația din celelalte state din zona balcanică. Pentru Bulgaria, aflată pe locul 111, este accentuată stagnarea, iar presa din Bosnia-Herțegovina este marcată de „climatul politic polarizat și de retorica naționalistă, care afectează climatul mass-media și libertatea de exprimare”.Țara a căzut o poziție în clasamentul organizației, la fel ca Muntenegru, care se situează pe locul 104.
Nici Departamentul de Stat al SUA nu vede într-o lumină mai favorabilă libertatea presei din Balcani, subliniind că este o parte a Europei în care jurnaliștii sunt sub presiune continuă, iar procesele care le sunt intentate și presiunile din partea oligarhilor au ajuns modalități curente de intimidare.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *