◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

„Ziua Mondială a Presei Libere”, sărbătorită online, în cadrul UZPR-Olt

Datorită unei Recomandări UNESCO, din 1991, Adunarea Generală a ONU, la 23.12.93., a decretat ca începând cu 1994, la 3 Mai, să fie sărbătorită „Ziua Mondială a Libertății Presei”. Scopul acestei Decizii, a fost acela de a conștientiza publicul interesat de știri, în legătură cu necesitatea și importanța Libertății de exprimare, cf.art.19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om, are dreptul la libera exprimare a opiniilor. Acest drept, include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de Stat.”

       Totodată a fost și un răspuns la apelul Jurnaliștilor africani, care, în 1991, a condus la „Declarația Windhoek, în legătură cu pluralismul și independența mijloacelor de informare în masă.

       În acest an, 2020, UNESCO a lansat pe canalele Media și social-Media, pe tema: „Jurnalismul fără teamă și favoruri”, în peisajul mediatic actual din ce în ce mai complex, dar și controversat. Tot UNESCO, aduce în atenție următoarele teme:

  1. a) Măsuri preventive pentru asigurarea siguranței Jurnaliștilor, atât femei, cât și bărbați și a celor ce lucrează în Mass-Media;
  2. b) Susținerea activității Mass-Media, precum și independența profesională fără ingerințe politice sau comerciale;
  3. c) Respectarea egalității de gen în toate situațiile/cazurile;

       În actualele condiții generate de COVID 19, UNESCO a recomandat ca acțiunile/activitățile dedicate Zilei Mondiale a Libertății Presei, la nivel local, Național, sau în întreaga lume, să se organizeze prin dezbateri ONLINE.

De exemplu, Regatul Țărilor de Jos (Olanda), care primise calitatea de gazdă a evenimentelor dedicate Zilei Mondiale a Libertății Presei pentru perioada 22-24 aprilie, la Haga, a amânat manifestația pentru luna octombrie 2020. Atunci va fi o celebrare comună a confraților căzuți victime a crimelor împotriva Jurnaliștilor. Această Decizie, de a amâna Conferința, a fost impusă de reducerea riscurilor, dar și a costurilor, pentru toți cei care urmează să participe.(vezi Decizia OMS, prin care a declarat COVID 19, o pandemie planetară).

      Conferința Mondială a Libertății Presei, este o sărbătoare globală de cea mai mare amploare, ce a fost organizată de UNESCO în colaborare cu Statele care sunt parte, încă din 1993.

       Nu doar UNESCO, ci și Regatul Țărilor de Jos, întreprind toate eforturile, ca această tradiție și moștenire, să aibă continuitate în temporalitate.(vezi mențiunile de pe site-ul „eu.unesco”).

       România, la fel ca alte multe Țări, traversează o perioadă atipică dpdv emoțional, chiar de îngrijorare din pricina pandemiei. Presa, care este și trebuie să rămână un vector al acestor informații către cetățeni, este ancorată în lupta concertată la nivel planetar împotriva acestui virus, care pune în pericol sănătatea, chiar viața a milioane de oameni. Acest virus ne-a schimbat modul de viață din toate resorturile…

       O democrație autentică funcțională, se definește și rezistă și prin libertatea de exprimare a Presei. Omul, ca parte anatomică structurală și funcțională a societății, are, printre multe alte drepturi și pe acela de a primi informații adevărate, corect redate; de aici apare ca o necesitate stringentă oprirea sub orice formă de răspândire a știrilor false, în  numele libertății de exprimare.

       Legea fundamentală a României, Constituția, recunoaște și garantează dreptul Jurnaliștilor de a transmite liber știri.

       Organizația „Reporteri fără frontiere”, arată în Raportul pentru 2019, că 49 de Jurnaliști (din care, 3 femei), au fost uciși, față de 80, în 2018. De reținut, că 29 au fost asasinați în zone pașnice, iar 60, au fost vizați în mod special. 

       Libertatea Presei, este în scădere pe întreg Globul pământesc, în condițiile în care Guvernele democratice, se alătură Guvernelor autoritare, pentru a împiedica Jurnalismul independent.(potrivit Raportului de organizare a Freedom House, 2019).

       „Ziua Mondială a Presei Libere”, este ziua care ne îndeamnă să reflectăm alături de confrații noștri Publiciști, care militează pentru drepturile și obligațiile pe care le presupune această nobilă profesie, de dorit: profesiune de credință, ce trebuie să se răsfrângă în primul rând către publicul-receptor al știrilor. Cititorii noștri, au avut, au și vor avea nevoie de Ziariști de calitate, incoruptibili, chiar rezistenți la orice tentații sau „atenții”; e vorba nu doar despre cei ce lucrează în Presa tradițională (Ziare, Reviste, Radio, Televiziune), dar și online, freelancer ș.a.

       Internetul, ca mijloc de transmitere a informațiilor scrise, sau imagini statice ori dinamice, este precum cuțitul: are 2 tăișuri; prezintă avantajul rapidității, însă nu poate opri transmiteres știrilor false. De aici, rezultă încă o îndatorire-misiune a Ziariștilor: aceea de a verifica o informație, din cel puțin 3 surse, pentru a o putea oferi publicului reală, sau cât mai aproape de realitate.

       Dat fiind faptul că la ora actuală în lume, mai sunt Ziariști, Editori, Publiciști și Colaboratori, supuși hărțuirilor, maltratărilor, arestărilor, sau chiar crimelor…”Ziua Mondială a Libertății Presei”, îndeamnă să aducem un Omagiu acestor colegi de breaslă!

       „RSF”(„RFF”=”Reporteri Fără Frontiere”), în Raportul pentru 2015, precizează că o parte din ce în ce mai mare a Presei, este politizată în exces, sau subordonată factorilor politici, urmărită/monitorizată atât din interior, cât și din exterior; finanțarea, este făcută netransparent, implicit suspect, alteori totalmente ilegal…

       Cu ocazia Zilei Mondiale a Presei Libere”, UNESCO, oferă Premiul „Guillermo Cano”, unui Jurnalist, unei persoane, Organizații, Instituții, care a contribuit într-un mod de excepție la apărarea și promovarea libertății Presei, pretutindeni în lume, dar în mod special în acele zone cu mare periculozitate. Prima dată, Premiul a fost acordat în 1997; Guillermo Cona-Siza, a fost un Jurnalist columbian ce a fost ucis chiar în fața clădirii ziarului „El Espectador” din Bogota, la 17.12.86., de killerii marilor traficanți de droguri din Columbia.

       „Ziua Mondială a Presei Libere”, ne conferă ocazia de a pune în temă amatorii de știri, în legătură cu situațiile de încălcare a libertății Presei; să le reamintim că în multe Țări de pe această planetă, Publicațiile sunt cenzurate, persecutate, suspendate, sau chiar închise. La rândul lor, Ziariștii, Editorii, Colaboratorii de Presă, sunt intimidați, atacați, sau chiar uciși…

       În cadrul UZPR-Olt, ca-ntodeauna în această primăvară, activitățile ocazionate de „Ziua Mondială a Libertății Presei”, s-au desfășurat ONLINE; colegii au primit Diplome și insigne-ONLINE, ulterior și fizic, prin Poșta Română.

       Noi, Colectivul Redacțional al Revistei „Popas Jurnalistic și Literar-artistic”, în frunte cu av. Anca Ioniță-Popescu, Directorul Publicației, urăm tuturor confraților care activează în orice tip de Presă (tradițional, sau online), sănătate maximă, spor în muncă, mult succes într-o Presă sănătoasă! La mulți ani!

       Ing. Maricela-Paraschiva Buicescu / UZPR-Olt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *