◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„Crimă împotriva istoriei”. Un grup internațional de arheologi și istorici monitorizează distrugerile patrimoniului cultural al Ucrainei

Controlul prin satelit al Ucrainei nu se concentrează doar pe hardware-ul militar. Un grup internațional de arheologi, istorici și tehnicieni coordonează un alt efort de monitorizare cu mize mari: urmărirea pierderilor tot mai mari în peisajul cultural al Ucrainei.
Un rezumat al impactului, lansat din laboratorul de la un muzeu din statul american Virginia, a dezvăluit adevărul sumbru, notează The Guardian.
Până acum, au fost detectate semne de deteriorare a 191 de repere și locații culturale. Cea mai mare parte a distrugerii – despre care se crede că a fost efectuată de trupele ruse invadatoare – s-au concentrat asupra monumentelor memoriale și lăcașurilor de cult ucrainene. Zeci de biserici, moschei, temple și catedrale au fost listate, împreună cu 111 locuri memoriale și nouă monumente publice.
Violența îndreptată asupra monumentelor și clădirilor ar putea părea nesemnificativă în comparație cu numărul tot mai mare de victime, dar, pentru o țară aflată în umbra unui vecin amenințător, cultura și moștenirea pot juca un rol crucial. Țintirea deliberată a siturilor religioase și culturale este, de asemenea, interzisă de Convenția de la Haga din 1954, deși autorii individuali au fost rareori pedepsiți.
Laboratorul de monitorizare a patrimoniului cultural, de la Muzeul de Istorie Naturală din Virginia, centrul pentru coordonarea încercărilor la nivel mondial de înregistrare și protejare a reperelor aflate în pericol. Rețeaua a fost înființată în parteneriat cu Smithsonian Institution Cultural Rescue Initiative, fondată ca răspuns la cutremurul din 2010, din Haiti, care lucrează pentru a pregăti curatorii de muzee din întreaga lume să reacționeze la conflict.
Știrile despre orice sit afectat se întorc imediat în Ucraina, în cazul în care deteriorarea artefactelor poate fi limitată sau cel puțin documentată pe teren. În muzeele Ucrainei, multe dulapuri care conțin icoane bizantine și aur scitic au fost mutate. Opere de artă valoroase au fost ascunse în subsoluri sau mutate în secret în muzee străine. Alte colecții naționale sunt păzite de gardieni înarmați și gata să respingă jefuitorii.
Operațiunea din Virginia se bazează pe expertiza curatorilor din America și Europa și este condusă de arheologul Hayden Bassett: „Este o operațiune 24/7. Chiar dacă este posibil să nu ne uităm la un ecran la ora 3:00 dimineața, sateliții noștri fac imagini la ora 3:00 dimineața”,
Brian Daniels, un antropolog care lucrează cu echipa din Virginia, a spus că rata atacurilor a crescut dramatic de la publicarea raportului: „Violența se concentrează acum asupra infrastructurii civile și asta înseamnă că muzeele și moștenirea culturală sunt vizate de această politică a pământului pârjolit”. Ministerul Culturii al Ucrainei a cerut, de asemenea, martorilor să trimită fotografii pe site-ul său de crime culturale, culturecrimes.mkip.gov.ua, astfel încât probele verificate să poată fi trimise Curții Penale Internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *