◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Osetia de Sud renunță la referendumul de alipire la Rusia

Liderul regiunii separatiste din Georgia, Osetia de Sud, a renunțat la planurile de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia, pe care predecesorul său îl programase pentru 17 iulie.
Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian în 2008, după care Kremlinul a recunoscut teritoriul ca stat independent și a staționat acolo baze militare.
Într-un decret, președintele enclavei controlate de Moscova, Alan Gagloev, a invocat „incertitudinea consecințelor juridice ale chestiunii supuse referendumului”, relatează EURACTIV.
Decretul a subliniat, de asemenea, „inadmisibilitatea unei decizii unilaterale a unui referendum privind problemele care afectează drepturile și interesele legitime ale Federației Ruse”.
Gagloev a ordonat „să organizeze, fără întârziere, consultări cu partea rusă pe întreaga gamă de probleme legate de integrarea în continuare a Osetiei de Sud și a Federației Ruse”.
Pe 13 mai, predecesorul lui Gagloev, Anatoli Bibilov, a semnat un decret privind organizarea referendumului, invocând „aspirația istorică” a regiunii de a se alătura Rusiei, a spus biroul său la acea vreme.
Rusia și-a exprimat speranța că Gagloev va păstra „continuitatea” în relațiile cu Moscova.
Tbilisi a denunțat anterior ca fiind „inacceptabile” planurile Osetiei de Sud de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.
Războiul pe scară largă împotriva Ucrainei a stârnit o revărsare de solidaritate în Georgia.
În august 2008, forțele ruse au lansat o invazie totală a Georgiei, care se lupta cu miliția pro-ruse din Osetia de Sud, după ce au bombardat satele georgiene. Luptele s-au încheiat cinci zile mai târziu cu o încetare a focului mediată de Uniunea Europeană, dar s-au soldat cu peste 700 de vieți pierdute și au strămutat zeci de mii de etnici georgieni.
După război, Kremlinul a recunoscut independența Osetiei de Sud și a unei alte regiuni separatiste, Abhazia, care de atunci au rămas sub controlul militar al Rusiei.
Conflictul a marcat punctul culminant al tensiunilor cu Kremlinul, din cauza acțiunii ferm pro-occidentale de la Tbilisi de a adera la Uniunea Europeană și NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *