default-logo

Osetia de Sud renunță la referendumul de alipire la Rusia

Liderul regiunii separatiste din Georgia, Osetia de Sud, a renunțat la planurile de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia, pe care predecesorul său îl programase pentru 17 iulie.
Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian în 2008, după care Kremlinul a recunoscut teritoriul ca stat independent și a staționat acolo baze militare.
Într-un decret, președintele enclavei controlate de Moscova, Alan Gagloev, a invocat „incertitudinea consecințelor juridice ale chestiunii supuse referendumului”, relatează EURACTIV.
Decretul a subliniat, de asemenea, „inadmisibilitatea unei decizii unilaterale a unui referendum privind problemele care afectează drepturile și interesele legitime ale Federației Ruse”.
Gagloev a ordonat „să organizeze, fără întârziere, consultări cu partea rusă pe întreaga gamă de probleme legate de integrarea în continuare a Osetiei de Sud și a Federației Ruse”.
Pe 13 mai, predecesorul lui Gagloev, Anatoli Bibilov, a semnat un decret privind organizarea referendumului, invocând „aspirația istorică” a regiunii de a se alătura Rusiei, a spus biroul său la acea vreme.
Rusia și-a exprimat speranța că Gagloev va păstra „continuitatea” în relațiile cu Moscova.
Tbilisi a denunțat anterior ca fiind „inacceptabile” planurile Osetiei de Sud de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.
Războiul pe scară largă împotriva Ucrainei a stârnit o revărsare de solidaritate în Georgia.
În august 2008, forțele ruse au lansat o invazie totală a Georgiei, care se lupta cu miliția pro-ruse din Osetia de Sud, după ce au bombardat satele georgiene. Luptele s-au încheiat cinci zile mai târziu cu o încetare a focului mediată de Uniunea Europeană, dar s-au soldat cu peste 700 de vieți pierdute și au strămutat zeci de mii de etnici georgieni.
După război, Kremlinul a recunoscut independența Osetiei de Sud și a unei alte regiuni separatiste, Abhazia, care de atunci au rămas sub controlul militar al Rusiei.
Conflictul a marcat punctul culminant al tensiunilor cu Kremlinul, din cauza acțiunii ferm pro-occidentale de la Tbilisi de a adera la Uniunea Europeană și NATO.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*