◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

TELEPATIA. Experiment științific cu rezultate surprinzătoare, realizat în România

Telepatia, după cum se ştie, înseamnă “simţire la distanţă” astfel că se pune problema  dacă telepatia există. Aceasta nu poate fi redusă la dimensiunile unui joc amuzant de societate, fiind imperios necesar un substrat fizic care să însoţească conceptul de telepatie.

Norbert Wiener, în cercetările sale, aprecia că fenomenul telepatic va constitui un obiect real de cercetare ştiinţifică, când i se vor găsi corelaţii fizice.

După studiile parapshihologilor britanici Carrington și Sanderson, se pare că multe specii de insecte și animale folosesc în mod curent telepatia. Astfel, la fel cum unii păianjeni își transmit structura modelului pânzei, tot asa comunica la distanta furnicile si albinele. Toate speciile, inclusiv omul, manifesta telepatia intre mama si pui, pe baza căreia se fac in ultimii ani valoroase experimente militare. Alte experimente militare se referă la telepatia dintre om și delfin. Așadar, iată-ne în situația paradoxala de a avea un fenomen  atestat, unanim recunoscut și totuși insuficient definit.

Este important de înțeles ca telepatia este cel mai vechi sistem de comunicare la nivelul viului. Ea reprezinta un sistem universal, deci nu tine cont de bariera dintre specii.

Dacă telepatia există, trebuie să admitem că mesajul  transmis între experimentator şi subiect, informaţia  nu poate fi transmisă fără un suport energetic, sau un alt vehicul.

Pentru a se realiza fenomenul telepatic, receptorul are nevoie de o stare psihică particulară, o îngustare a câmpului conştiinţei şi limitarea stimulilor veniţi din exteriorul organismului.

Experiment telepatic în România

În cartea sa “Inteligenta Materiei”, Constantin Dulcan descrie următorul experiment, în care mesajele fixate pentru a fi transmise telepatic, erau stabilite de comun de către echipa cercetătoare; subiectul receptor se afla în acest timp în afară incintei, însoţit de un colaborator, el însuşi neştiind conţinutul mesajului propus pentru a fi transmis.

Odată stabilit mesajul, subiectul era invitat în laborator şi i se arata cine va fi emiţător.  Ca emiţători au urmat pe rând, fiecare din cei 5 experimentatori prezenţi. Într-un interval de timp care a variat între 2 şi 5 minute, receptorul se concentra asupra mesajului transmis cu vederea blocată şi mâinile întinse. Din când în când părea că pierde legătura psihică şi atunci atingea cu mâna fruntea sau degetele emiţătorului, recepţionând mai uşor impulsul gândului decât conţinutul semantic.

De exemplu, executa mai uşor indicaţia de a saluta dacă i se comandă mental: ”braţul sus!” decât “salută!”. Acest lucru arată că decodificarea mesajului se face la niveluri cerebrale arhaice din punct de vedere filogenetic.

Prima condiţie pentru recepţionarea mesajului este claritatea sa.

Într-o altă experienţă i s-a cerut subiectului să formeze un număr de telefon. Acesta a executat ordinul transmis mental, după 5 minute.

Se dorea în experiment să se investigheze și dacă se pot săvârşi acţiuni vulnerabile pentru umanitate. Primul ordin ilogic a fost să  îşi arunce  un obiect vestimentar propriu, „receptorul l-a aşezat pe scaun și nu ne-a fost clară intenţia”, spun experimentatorii, aşa că i s-a ordonat să arunce pe fereastra unele din ustensilele profesionale ale cercetătorilor. Subiectul a mers către fereastră, bătând ritmic în pervaz, cu faţă complet orientată către exterior, iar emiţătorul se afla în spatele său la o distanţă de circa 3 m, repetând mereu în gând “Aruncă-l, Aruncă-l, Aruncă-l”. La un moment dat subiectul receptor  se întoarce cu fată  spre cercetători şi strigă:  ”chiar vreţi să-l arunc?”,  “ cine o să se ducă după el?”.

S-a creat imediat o atmosferă de destindere şi satisfacţie. Omul era pe deplin responsabil de gestul său. Un alt lucru interesant este că subiectul receptor, în drum spre obiectul transmis telepatic, înlătură toate celelalte obiecte întâlnite în calea sa.

Acestui experiment i s-au adăugat o serie de determinări: electroencefalograma efectuată în momentul pregătirii în vederea primirii mesajului arata un ritm alfa bine exprimat. Imediat ce trecea la executarea de gesturi, traseul electroencefalografic apărea parazitat de mişcări şi cu un ritm rapid, specific stării de activitate cerebrală.

Rezultă că presiunea arterială creşte cu 30-40 mm Hg faţă de normal, iar contractile cardiace se accelerează cu 20-40 de pulsaţii în plus pe minut.

Experimente în străinătate

În anul 1976,Harold Puthoff  și Russel Targ îşi publică rezultatele studiilor asupra unor fenomene de transfer de informaţie la distanţă.

Subiecţii aflaţi în laborator trebuiau să descrie verbal şi prin desen o serie de obiective necunoscute, situate la distanţă (clădiri, drumuri, peisaje) în timp ce erau vizitate de alte persoane numite persoane obiectiv. Se obţin 12 descrieri exacte a 7 obiective şi activităţi: 6 de la un subiect, 5 de la altul şi una de la al treilea.

Autorii concluzionează că datele obţinute (în condițiile diminuării în amplitudine şi a desincronizării ritmului alfa, potenţial evocate) pot dovedi coexistenta unei înregistrări de evenimente petrecute la  distantă pe o cale neconştientizată.

De aici şi ideea autorilor că telepatia  putea fi descrisă ca o facultate de percepţie latentă la distanţă.

O altă abordare asupra telepatiei experimentale, apare la ruşi. Cercetătorii au studiat fenomenele comunicării psihice între om şi animale, în special câinele.

Este demonstrat deja că animalul cu cel mai înalt nivel de fidelitate şi atașament este câinele, acesta jucând un rol princeps în consolidarea societăţii omeneşti. Sunt cunoscute multe cazuri în care câinii au decedat in același timp cu stăpânii lor  (întâmplator?).

De asemenea, se cunosc cazurile unor câini care au urmat cortegiile funerare ale stăpânilor casei și care nu au mai părăsit mormântul acestora pana ce au murit prin înfometare.

Concluzii

Din punctul de vedere al psihologiei moderne, telepatia presupune scăderea pragului senzorial și  afinitatea psihică şi afectivă între cei doi subiecţi.

Referitor la explicarea fenomenului telepatic nu avem încă o explicație coerenta. Rămâne în sarcina științei viitoare sa explice unul dintre multele mistere ale fiziologiei noastre.

Psiholog Nicoleta Claudia Vija

comunitateahyperboreea.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *