◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Visul nestins (In memoriam Nicolae Dabija)

După miezul nopții am fost trezit din somn de o voce cunoscută.

– Dormi, frate Ioane? 

– De-acum nu mai dorm, frate Nicolae. Ce te-a făcut să vorbești cu mine la o oră târzie?

– La voi, pe pământ, poate e târziu, la noi, însă, în Împărăția cerurilor totul e constant: și timpul, și spațiul, nu bate vântul, nu plouă, nu ninge, în jur e lumină, flori și voci liniștite. Nu știm de strigăte, ofuri și înjurături. 

– Da, e bine în Împărăția lui Dumnezeu! La noi, doar gălăgie, intrigi și nemulțumiri.  

– Așa-i când omul dorește mai mult decât merită, decât i-a dat Dumnezeu.  Ia să-mi spui, Ioane, ce mai nou pe pământ, prin Moldovioara noastră, prin Chișinăul drag?

– Te deplânge lumea, Nicolae! Cu toții se întreabă: de ce l-a luat Dumnezeu pe Nicolae Dabija așa devreme? Ne lipsești mult, frate Nicolae!

– De ce să plângă, Ioane?! Că mi-i bine aici, între îngeri în Împărăția lui Dumnezeu? Ar trebui să se bucure. De-ați vedea ce întâlniri de suflet mi se organizează cu îngerii, cum îmi ascultă și-mi cântă ei poezia! Aici, cu toții se bucură de ceea ce fac! Nu există invidie, ură și pizmă!

– Mă bucur, frate Nicolae, că ți-i bine în altă lume! Poate mai bine decât pe pământ…

– Niciodată nu m-am plâns că mi-i greu, Ioane, chiar dacă aveam și zile tulburătoare pe pământ. Bunul Dumnezeu mă veghea din Împărăția Sa și limpezea apele ca să-mi fie și mie bine. Așa că, dragul meu frate, să le spui tuturor din preajma ta, că Dumnezeu are grijă de om și le aranjează pe toate după merit și cum găsește de cuviință ca să-i fie mai bine.

– Așa este, frate Nicolae, dar lumea de pe pământ multe nu le înțelege și, cu regret, nici nu prea se stăruie să le înțeleagă. 

– Nu le înțelege, Ioane, căci nu se apropie de Dumnezeu! Doar dragostea și credința în Bunul Dumnezeu îl face pe om să fie mai bun, mai îngăduitor și fericit în viață. Mai spune-mi, frate Ioane, cu cine mai comunici, ce mai fac ei, cum o mai duc pe pământ?

– Comunic cu multă lume, frate Nicolae, și ne bucurăm de darurile lui Dumnezeu. Lumea nu te-a uitat, mai mult, ți-au organizat și o expoziție de carte de publicistică la Biblioteca Națională a Moldovei. Prietenul nostru, scriitorul și editorul Aurel Ștefanachi, a venit de la Iași la Chișinău ca să-ți prezinte cele 27 de volume de publicistică ce au văzut lumina zilei la Editura TipoMoldova, diriguită chiar de domnia sa. A fost o lansare de carte pe cinste, moderată de academicianul Mihai Cimpoi! Cu un Laudatio au venit mulți la lansare, și evident, că a fost prezentă și a vorbit despre scrisul tău, Doinița, fata tatei, cum obișnuia-i să-ți numești fiica!

– Mă bucur, frate Ioane, că lumea mai vorbește și de bine! Mă bucur mult de Doinița mea! Da, am lucrat cu migală și răbdare asupra celor 27 de volume de publicistică pe care mi le-a editat Aurel Ștefanachi! Este un poet bun și un manager editor de excepție! Îi sunt foarte recunoscător pentru osârdia pe care a depus-o! Să-i transmiți, te rog, recunoștința mea!

– Îi voi transmite, frate Nicolae, căci o merită din plin. Îi voi transmite și Doiniței bucuria ta. Să știi că ai o fiică puternică și demnă de multe lucruri de anvergură! Chiar ieri am comunicat cu dumneaei la telefon și mi-a mărturisit că este împovărată de proiecte mari! Din câte văd, frate Nicolae, le reușește pe toate! De ,,Literatura și arta” să nu-ți faci probleme, căci Doinița are grijă de revistă și apare regulat cu articole de valoare! 

– Mă bucur, mă bucur mult, Ioane, că revista ,,Literatura și arta” apare regulat și este solicitată. Spune-mi, te rog, ce mai face lumea în ajun de alegeri, căci la noi, în Împărăția lui Dumnezeu, nu se știe de așa mod de viață cum ar fi alegeri parlamentare etc. Aici, este Dumnezeu cu Sfinții Săi și lumea pe care a primit-o în Împărăția Sa, care îl slăvesc și trăiesc cu dragostea lui. De alegeri nici pomină. 

– E buimăcită lumea, Nicolae! S-au plodit atâtea partide politice, care se murdăresc în de ele și promit vrute si nevrute omului alegător. 

– Să le transmiți, Ioane, că ce vor semăna aceea vor culege! Dumnezeu de aia și i-a dat omului rațiune ca să gândească înainte de a face un lucru oarecare. Totul depinde de mintea omului! Vorba din bătrâni ,,Cum ți-i așterne, așa vei dormi!” este actuală pe pământ! 

– Le voi transmite, Nicolae, dar cum vor proceda, rămâne de văzut.

– Bine, Ioane, mă bucur că ți-am auzit vocea, am mai aflat câte ceva și, scuze că te-am trezit din somn.

– Mă bucur și eu, Nicolae, c-am vorbit cu tine, dar de somn să nu-ți faci probleme, căci nu el este primordial pe pământ. 

 Zori de zi. În jur lumină și aer proaspăt coborât din Împărăția Cerurilor după un vis nestins cu neuItatul nostru, Nicolae Dabija!

                                    Ion Cuzuioc / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *