◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Pentru ce ne pregătim? De pe noile buletine cu cip a dispărut „sexul” și a fost înlocuit cu „genul”. A dispărut locul nașterii, iar în dreptul României este emblema Uniunii Europene

Autoritățile au făcut public prototipul noului buletin cu cip care se va implementa în România. Noul act de identitate, care are dimensiunea unui card bancar și care poate stoca datele biometrice ale posesorului, conține câteva noutăți față de modelul actual.

Pe lângă capacitatea de a stoca amprentele digitale și faciale ale posesorului, noul model conține și alte deosebiri. Printre acestea, se poate observa eliminarea rubricii „sex” care a fost înlocuită cu „Gen”.

De asemenea, de pe noile documente a dispărut „Locul nașterii”.

Un element grafic semnificativ este reprezentat de identitate. Dacă până acum, pe actul de identitate era scris doar „România” încadrat sau alături de Tricolor, acum, lângă „România” apare steagul „Uniunii Europene”, cu un „Ro” în mijloc.

Emblema României apare în dreapta documentului, unde scrie „Carte de identitate” . În cazul permiselor de conducere, acest simbol nu mai apare deloc.

Schimbarea „sexului” cu „genul” poate fi un indiciu semnificativ privind viitoare schimbări legislative în România. În contextul în care activiștii LGBT cer înlocuirea sexului biologic cu „genul”, un concept ideologic conform căruia o persoană poate avea orice gen, indiferent de biologie.

Până acum, pe vechile acte de identitate, implicația era că genul este determinat de sexul persoanei. Reamintim că un scandal pe această temă a fost stârnit recent de către activiștii LGBT, după ce ofițerii de frontieră de la Cluj s-au întâlnit cu o persoană care susținea că este de alt „gen” decât sexul din buletin.

Recent, Dan Barna, lider al USRPLUS spune că ar vrea să elimine și adresa din buletin, pentru că legătura dintre identitate și adresa de domiciliu ar fi „artificială”.

Românii vor putea opta în continuare și pentru buletine simple, fără cip, care vor avea și ele dimensiunea unui card bancar, dar nu vor putea fi folosite și la graniță, pentru a putea ieși din țară. Noile buletine cu cip sunt eliberate pentru prima dată la Cluj în cadrul unui proiect-pilot, dar vor extinse în curând și la nivel național.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus că azi se dă startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca.

 

r3media.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *