default-logo

Europa trece la cărbuni, Japonia… stinge lumina

Criza energetică din Japonia, declanșată de dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima, de acum 11 ani, este o adevărată o lecție pentru europenii care anunță să se întorc la cărbuni. Metodele japoneze includ economisirea energiei – stingerea luminilor sau oprirea lifturilor, scrie Reuters.
Cunoscută sub numele de „setsuden”, această metodă a devenit un proiect național pentru niponi după cutremurul și tsunamiul din 2011, care au provocat dezastrul de la centrala nucleară din Fukushima. În săptămânile și lunile care au urmat, centrele comerciale au închis scările rulante, fabricile și-au redus activitatea, iar saloanele de jocuri de noroc au fost închise temporar.
„Trebuie să facem ceva, ori altfel va fi un dezastru”, au gândit japonezii în acea perioadă, potrivit lui Koichiro Tanaka, de la Institutul de Economie Energetică din Japonia.
Presiunea socială intensă, aceeași care i-a făcut pe oameni să se conformeze restricțiilor din timpul pandemiei de Covid-19, a jucat și ea un rol important. Tokyo Electric Power Co., operatorul centralei Fukushima-Daiichi, a pierdut în jur de 40% din capacitatea sa de generare de electricitate. Imediat după ce a avut loc accidentul de la Fukushima, compania de electricitate Tokyo Electric Power Co. a întrerupt curentul pentru prima dată în istorie și a introdus alte întreruperi în regiunea capitalei țării în următoarele săptămâni. Ministerul Mediului a țintit pentru o reducere și mai drastică a consumului de energie de 25%, cerând populației să închidă peste jumătate din imprimante în timpul orelor de vârf și să vină la serviciu cu propriile băuturi răcoritoare ca aparatele automate să poată fi scoase din priză. Echipele de baseball și fotbal nu au mai jucat noaptea, pentru a reduce nevoia de aprindere a nocturnelor. Administratorii de la birouri au crescut temperatura în termostate și i-au încurajat pe angajați să adopte campania guvernamentală „Cool Biz”, care presupunea purtarea de haine mai subțiri pe timpul verii. În luna mai a acelui an, guvernul japonez i-a rugat pe cetățeni săi și întreprinderile din Tokyo și nordul Japoniei să reducă din consumul de electricitate cu 15% în intervalele cele mai solicitante din timpul verii. Este adevărat, pe de altă parte, că, pentru a putea umple golul lăsat de închiderea centralelor nucleare, Japonia a apelat la combustibilii fosili, precum gazele naturale lichefiate (GNL), petrol și cărbune. Dar măsuri similare de economisire au fost adoptate anul acesta, în timp ce Japonia se confruntă cu o aprovizionare deficitară cu energie.
Miniștrii Energiei din UE au aprobat recent o propunere prin care țările membre se angajează să scadă consumul de gaze cu 15% din luna august și până în martie 2023, din cauza nesiguranței aprovizionării cu energie provocată de războiul din Ucraina.
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*